Cara Memasukkan Google AdSense Dalam Catatan di WordPress

AdSense adalah perkhidmatan Google yang membolehkan webmaster memaparkan iklan di laman web dan blog mereka. Apabila orang mengunjungi blog atau laman web anda, kemudian mengklik iklan tersebut, anda mendapat sedikit bayaran, jadi menambahkan AdSense ke laman web dan blog WordPress yang dihoskan sendiri merupakan salah satu cara untuk mengewangkan hasil kerja anda. Anda tidak perlu mengetahui HTML untuk memasukkan iklan AdSense ke dalam catatan anda, kerana WordPress menyediakan mod HTML di mana anda hanya menyalin dan menempelkan kod AdSense.

1

Log masuk ke akaun Google AdSense anda. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun, pergi ke halaman utama Google AdSense dan klik pada butang "Daftar" berwarna oren di sudut kanan atas (lihat pautan di Sumber).

2

Klik tab "Iklan Saya" dan cari iklan AdSense yang ingin anda paparkan di pos WordPress dalam senarai iklan anda. Sekiranya diperlukan, buat iklan baru dengan mengklik butang "Unit Iklan Baru" dan menyesuaikan tetapan iklan, kemudian mengklik "Simpan" untuk menambahkannya ke daftar iklan anda. Klik pada pilihan "Dapatkan Kod" di bawah nama iklan untuk membuka kod di tetingkap. Pilih kod dan salin.

3

Log masuk ke laman WordPress anda menggunakan akaun pentadbir anda.

4

Klik pada pilihan "Posts" di bar sisi kiri dan pilih pilihan "Add New" dari submenu.

5

Buat siaran anda seperti biasa. Apabila siaran anda sudah siap, klik pada tab "HTML" di bahagian kanan atas medan penyunting siaran.

6

Tampal kod AdSense di pos di mana anda mahu iklan itu muncul.

7

Klik butang "Terbitkan" di kanan atas editor siaran untuk menerbitkan catatan anda dengan iklan AdSense di dalamnya.