Apakah Komponen Utama untuk Kejayaan Bersaing dalam Perniagaan?

Mempertahankan daya saing sangat penting untuk kejayaan jangka panjang perniagaan kecil. Walaupun terdapat banyak faktor yang menentukan kejayaan atau kegagalan syarikat mana pun, ada sejumlah komponen penting untuk kejayaan kompetitif dalam perniagaan yang harus diperhatikan oleh semua pengusaha. Komponen ini terdapat di hampir semua bahagian syarikat, termasuk pemasaran, sumber manusia dan kewangan.

Perancangan

Perancangan perniagaan sangat penting untuk memastikan syarikat anda terus menuju ke arah yang benar. Luangkan masa untuk membuat rancangan menyeluruh - dengan memikirkan pengembangan produk, operasi, pemasaran, pembiayaan, model perniagaan dan masalah kepegawaian - sebelum anda mula membangun perniagaan anda. Perancangan tidak hanya penting pada peringkat awal; kaji semula rancangan strategik anda secara berkala untuk memastikan arah perniagaan anda sesuai dengan trend semasa dan masa depan di pasaran.

Penciptaan Nilai

Penciptaan nilai berterusan (CVC) adalah proses yang berdisiplin untuk terus menerus memeriksa penawaran produk atau perkhidmatan semasa anda untuk memastikan bahawa mereka berada di atas standard industri. Produk anda mungkin menjadi bintang di pasaran hari ini, tetapi mungkin tidak lama bagi pesaing untuk membuat produk yang sedikit lebih baik, kaedah penyampaian baru atau pengalaman pelanggan baru. Pastikan operasi anda fleksibel mungkin untuk memanfaatkan tren industri baru dengan cepat. Jadikan penyelidikan dan pembangunan sebagai keutamaan yang konsisten untuk memastikan bahawa anda adalah yang pertama memasarkan inovasi baru.

Khidmat Pelanggan

Perkhidmatan pelanggan yang berkesan adalah faktor penentu kesetiaan pelanggan dan pembelian berulang. Menurut MarketingSphere.com, faktor tunggal ini sering dapat memberi kelebihan kepada perniagaan kecil berbanding pesaing mereka yang lebih besar. Tumpukan usaha penjualan dan perkhidmatan anda untuk memberikan pengalaman pelanggan yang paling memuaskan dalam industri anda, dan anda akan melihat peningkatan yang drastik dalam rujukan dari mulut ke mulut dan penjualan berulang.

Pengurusan kewangan

Menguruskan kewangan anda dengan bijak dapat membantu anda mencapai kejayaan perniagaan jangka panjang. Syarikat kecil anda mungkin tidak mempunyai simpanan kredit yang besar, jadi meluangkan masa untuk membina reputasi kredit melalui pembelian yang jimat dan pembayaran hutang yang berdisiplin adalah penting bagi pertumbuhan operasi anda. Perhatikan nisbah hutang-ke-aset dan nisbah faedah-faedah anda, dan bandingkan dengan pemain lain di industri anda. Nisbah ini akan memberi anda idea tentang seberapa besar kejayaan anda bergantung pada meminjam wang dari bank dan pemberi pinjaman lain. Perniagaan kecil dapat memperoleh kelebihan dengan bergantung pada hutang berbanding pesaingnya yang lebih besar.

Pemasaran

Pemasaran boleh menjadi titik lemah dalam banyak perniagaan kecil kerana kos yang besar dari media tradisional boleh menakutkan syarikat dengan anggaran kecil. Walaupun begitu, kehadiran pemasaran yang stabil sangat penting untuk mencapai kejayaan dalam perniagaan. Sekiranya anda tidak mempunyai dana untuk melaksanakan kempen televisyen, majalah atau radio berskala penuh, kreatif dan kembangkan dolar pemasaran anda sejauh mungkin.

Kedai media sosial, seperti Facebook dan Twitter, telah menjadi alat komunikasi yang sangat popular dengan pelanggan tanpa sebarang kos. Pertimbangkan untuk menaja acara tempatan di pasar sasaran anda atau mempertahankan kehadiran di pameran perdagangan tempatan. Letakkan iklan di akhbar tempatan dan majalah yang lebih kecil. Kirim risalah promosi di sekitar bandar, dan tawarkan promosi. Mengadakan acara amal, dan memadankan semua tajaan acara dengan siaran berita di seluruh bandar. Kemungkinan untuk peluang pemasaran bootstrap hampir tidak ada habisnya.