Cara Membina Perniagaan Chef Swasta

Mempunyai tukang masak peribadi bukan lagi sekadar kemewahan orang kaya dan terkenal. Individu atau keluarga yang tidak mempunyai masa atau bakat untuk merancang menu mingguan, membeli barang runcit atau membuat makanan dari awal kadang-kadang mengupah pengusaha masakan untuk mempermudah kehidupan mereka. Koki persendirian biasanya memasak sepenuh masa untuk satu keluarga, sedangkan tukang masak peribadi biasanya menyediakan makanan di dapur mereka sendiri atau kemudahan komersial dan menyampaikan makanan kepada pelanggan bersama dengan arahan bagaimana memanaskan semula. Istilah "peribadi" dan "peribadi" sering digunakan secara bergantian dalam perniagaan ini tetapi dilihat secara berbeza oleh entiti pelesenan negeri. Seperti perniagaan apa pun, membina pelanggan sangat bergantung pada iklan, rangkaian dan rujukan.

1

Nilai sama ada sifat, komitmen masa, kemahiran masakan dan kemampuan rangkaian anda lebih sesuai dengan peranan tukang masak peribadi atau tukang masak peribadi. Koki persendirian, misalnya, adalah pekerja satu rumah tangga, menyediakan tiga kali makan sehari, dapat mengawasi aktiviti katering untuk pesta dan acara besar, dan sering tinggal di tempat. Lesen perniagaan tidak diperlukan kerana tukang masak swasta menerima upah dan faedah sebagai kakitangan isi rumah. Sebaliknya, tukang masak peribadi adalah kontraktor bebas yang boleh mempunyai banyak pelanggan serta menetapkan jadual dan yurannya sendiri. Kecuali jika anda diupah secara langsung sebagai tukang masak peribadi oleh seseorang yang menyukai masakan anda, laluan ke kedudukan ini kemungkinan besar adalah hasil membina reputasi yang kukuh sebagai tukang masak peribadi terlebih dahulu dan mendapatkan rujukan yang membolehkan anda mengusahakan makanan. rantai.

2

Teliti peraturan perlesenan negeri anda untuk penyediaan perkhidmatan koki swasta dan peribadi. Walaupun jenis perniagaan ini diatur oleh undang-undang yang sama dengan perkhidmatan katering, koki peribadi biasanya mesti mempunyai lesen katering yang dikeluarkan oleh negara jika makanan akan disiapkan di dapur selain milik pelanggan. Sijil makanan dan keselamatan diperlukan dalam kedua-dua senario tersebut dan dikeluarkan oleh jabatan kesihatan awam negeri setelah berjaya menyelesaikan seminar dan peperiksaan keselamatan makanan. Untuk memasak yang dilakukan di luar dapur pelanggan, anda mesti mempunyai akses ke kemudahan berlesen komersial atau mendapatkan perakuan negeri dan persetujuan untuk pemeriksaan kesihatan dan keselamatan rutin untuk menggunakan dapur anda sendiri.

3

Kembangkan laman web profesional yang menerangkan perkhidmatan dan bayaran koki anda. Sertakan menu contoh dan gambar. Kenal pasti bidang pengkhususan seperti masakan etnik, makanan vegetarian atau hidangan diabetes yang membezakan perkhidmatan koki anda dari pertandingan. Pikat pelanggan dengan harga pengenalan. Tawarkan diskaun "foodie kerap" untuk rujukan pelanggan baru.

4

Iklankan perkhidmatan tukang masak anda di media tempatan. Bawa kad perniagaan anda setiap masa. Rangkaian di pengadun dewan perdagangan. Galakkan pelanggan semasa untuk menulis testimoni untuk laman web anda. Tulis artikel dan resipi untuk perdagangan dan penerbitan dalam talian untuk menjadikan diri anda sebagai pakar. Sumbangkan perkhidmatan anda sebagai hadiah lelong untuk penggalangan dana amal.