Bila Memilih Hak Milik Tunggal

Kepemilikan tunggal adalah cara termudah untuk memulakan perniagaan, memerlukan lebih sedikit dokumen dan pengajuan undang-undang ketika memulakan perniagaan anda, dan secara berterusan. Walau bagaimanapun, dengan hak milik tunggal, perniagaan anda tidak dapat dibezakan secara sah dari diri anda, yang bermaksud bahawa aset peribadi anda berisiko jika anda bertanggungjawab atas aktiviti perniagaan anda.

Apabila Pemilikan Tunggal Adalah Idea yang Baik

Pemilik tunggal di bawah undang-undang persekutuan dan negeri adalah individu yang menjalankan perniagaan yang tidak diperbadankan. Sekiranya anda memulakan perniagaan dengan memasukkan, perniagaan anda menjadi "orang sah" yang berasingan dari diri anda, yang mampu memiliki aset dan menahan hutang yang tetap terpisah dari tanggungjawab peribadi anda. Sebagai pemilik tunggal, bagaimanapun, anda adalah perniagaan anda dari segi undang-undang, jadi jika anda kehilangan tuntutan undang-undang akibat aktiviti perniagaan anda, aset peribadi anda - termasuk rumah dan simpanan anda - dapat disita untuk membayar hutang .

Atas sebab ini, banyak usahawan bersiri memilih untuk menggabungkan usaha perniagaan baru yang mereka mulakan, dan anda harus mempertimbangkan perkara yang sama sekiranya anda mempunyai aset peribadi yang besar yang mungkin berisiko. Walaupun penggabungan, bagaimanapun, tidak akan melindungi aset peribadi anda jika anda sendiri bersalah dalam tindakan undang-undang; beberapa aktiviti, termasuk penipuan dan tindakan haram yang lain, akan membuat anda bertanggungjawab secara peribadi tanpa mengira perlindungan korporat.

Kepemilikan tunggal biasanya lebih disukai kerana lebih mudah, tidak memerlukan pengajuan undang-undang untuk memulakan perniagaan. Ia sangat sesuai jika anda merancang untuk memulakan perniagaan satu orang dan anda tidak menjangkakan perniagaan akan berkembang di luar diri anda. Di beberapa bidang kuasa, anda sama sekali tidak perlu mengemukakan dokumen; lepaskan sirap kiasan anda dan mula bekerja. Selagi anda melaporkan pendapatan perniagaan anda mengenai cukai pendapatan peribadi anda, dan mengikuti peraturan untuk membuat anggaran pembayaran cukai setiap suku tahun, perniagaan anda akan berada di atas jumlah yang tinggi.

Kepemilikan tunggal juga berfungsi paling baik apabila perniagaan anda dibiayai sendiri - dengan kata lain, jika anda memulakan dengan simpanan anda sendiri. Sebilangan besar pinjaman perniagaan tidak tersedia untuk hak milik tunggal, jadi jika anda memerlukan modal kerja, anda mencari pinjaman peribadi atau kad kredit untuk mengumpulkan dana. Ini betul-betul berapa banyak hak milik tunggal yang dimulakan, tetapi kadar faedah yang tinggi menjadikannya pilihan yang sangat berisiko. Pembiayaan sendiri dilakukan dengan wang yang telah anda simpan sehingga anda boleh kehilangan.

Periksa dengan bidang kuasa tempatan anda jika anda ingin beroperasi dengan nama perniagaan rekaan, atau jika bidang pekerjaan anda memerlukan perlesenan tempatan; banyak bandar memerlukan semua perniagaan kecil didaftarkan. Pentadbiran Perniagaan Kecil dapat menghubungkan anda dengan entiti kerajaan yang perlu anda hubungi, dan memberikan banyak perkhidmatan dan maklumat berguna.

Apabila Pemerbadanan Diutamakan

Pemerbadanan memberikan pemisahan undang-undang antara perniagaan dan aset peribadi anda, dan juga memberi anda pilihan pampasan tambahan untuk diri sendiri dan pekerja anda. Keperluan untuk mengambil pekerja, yang membawa risiko undang-undang, boleh menjadi pencetus yang sangat baik untuk kapan menggabungkan perniagaan anda. Untuk maklumat lebih lanjut, baca buku Judith McQuown yang sangat baik, "Inc. Yourself."