Diskaun Kuantiti Vs. Harga Linear

Apabila perniagaan kecil menilai barang dan perkhidmatannya, pemiliknya dapat memilih salah satu dari dua jadual harga. Mod harga linear mengekalkan harga per unit yang sama tanpa mengira jumlah unit yang dibeli oleh pelanggan. Namun, banyak syarikat memilih untuk menggunakan potongan kuantiti, di mana pelanggan menerima harga per unit yang lebih rendah ketika membeli beberapa unit. Setiap kaedah penetapan harga ini mempunyai kelebihan dan kekurangannya.

Kelebihan Diskaun Kuantiti

Kelebihan utama diskaun kuantiti ialah penurunan harga per unit mendorong pelanggan untuk memesan dalam jumlah yang lebih besar. Apabila pelanggan membuat pesanan dalam jumlah yang lebih besar, penjual memperoleh pendapatan yang lebih tinggi bagi setiap transaksi. Penjual juga dapat mengurangkan potongan kuantiti dalam "langkah", dengan harga per unit yang lebih rendah pada kuantiti yang lebih tinggi untuk mendorong pembeli pukal. Sebagai contoh, pembuat kemeja-T yang menggunakan "langkah" dalam kuantiti diskaun boleh menawarkan baju dengan harga $ 20 setiap satu, lima untuk $ 90 dan 10 untuk $ 160.

Kekurangan Diskaun Kuantiti

Kelemahan utama untuk menawarkan potongan kuantiti adalah bahawa tawaran diskaun mengurangkan keuntungan per unit, juga dikenal sebagai keuntungan marginal. Dengan menggunakan contoh di atas, jika kos per unit untuk syarikat kemeja-T adalah $ 10, syarikat itu memperoleh keuntungan $ 10 pada setiap penjualan sehelai baju $ 20. Walau bagaimanapun, dengan potongan kuantiti, keuntungan marginal hanya $ 8 pada pesanan lima dan keuntungan marginal $ 6 pada pesanan 10.

Kelebihan Harga Linear

Kaedah penetapan harga linear bukan sahaja lebih mudah dikendalikan untuk pemilik perniagaan, tetapi mengekalkan keuntungan marginal pada setiap item. Sebuah syarikat kemeja-T yang menggunakan model harga linear akan menjual sehelai baju sehelai $ 20, lima kemeja dengan harga $ 100 dan 10 untuk $ 200. Sekiranya setiap kemeja berharga $ 10 untuk dibuat, setiap baju akan menghasilkan keuntungan marginal $ 10, tanpa mengira berapa yang dijual dalam satu pesanan.

Kelemahan Harga Linear

Kelemahan utama kaedah penetapan harga linear adalah bahawa ia tidak memberikan insentif yang mencukupi bagi pelanggan untuk memesan dalam jumlah yang lebih besar. Apabila pelanggan hanya memesan satu item, harga setiap transaksi tetap sama. Harga linear juga menolak pemilik perniagaan peluang untuk memanfaatkan skala ekonomi. Kuantiti yang lebih besar membolehkan perniagaan menggabungkan kos per unit sampingan, seperti penghantaran dan pembungkusan, ke dalam satu pesanan.