Bagaimana Urusan Pengedaran Pakaian Berfungsi?

Lapisan perdagangan dalam sistem perusahaan bebas adalah kompleks, tetapi kerana mereka berada di tengah-tengah model perniagaan AS, keinginan anda untuk memotong perjanjian pengedaran akan lebih mudah dimengerti jika anda melihat keseluruhan gambarannya. Dengan andaian anda tidak mempunyai waktu untuk memanggil setiap peruncit di planet ini untuk melariskan koleksi pakaian atau koleksi anda, memutuskan perjanjian dengan pengedar pakaian boleh lebih dari sekadar cara untuk menjadi perniagaan kecil yang berjaya; ia dapat membebaskan anda untuk melakukan yang terbaik: bekerja pada pakaian

Menubuhkan Perniagaan

Sebelum anda berunding dengan pengedar, anda memerlukan struktur perniagaan. Beri nama syarikat pakaian anda; dapatkan nombor kad pengenalan, lesen perniagaan atau permit; dan mengolah kawasan kerja yang membolehkan anda menangani aspek birokrasi perusahaan anda dengan cekap seperti tugas pakaian anda. Pengedar ingin mengetahui bahawa mereka memutuskan perjanjian dengan orang yang bermaksud perniagaan. Tunjukkan kesungguhan anda dengan membuat model perniagaan yang cerdas.

Buat kerja sekolah kamu

Perjanjian pengedaran pakaian yang betul bermaksud keuntungan semua orang, jadi selidiki tawaran markup pesaing supaya anda tahu apa yang anda bicarakan apabila anda menemui satu atau lebih pengedar. Dalam hubungan pengeluar / pengedar / runcit biasa, pereka menganggarkan kos dan masa material dan menetapkan harga asas pakaian. Pengedar menambah markup dan peruncit mengikutinya. Itu banyak markup untuk mendapatkan pakaian kepada pembeli, sebab itulah dengan melakukan usaha yang komprehensif untuk membuat komputer dapat membantu anda mengesan harga akhir, jadi pakaian tidak terlalu mahal ketika mereka mencapai stok peruncit.

Kontrak Dengan Pengedar

Kontrak yang anda tandatangani dengan pengedar pakaian anda boleh bermakna perbezaan antara hubungan yang lancar dan yang penuh dengan masalah, jadi gunakan bahasa kontrak yang komprehensif dan tegas (lihat Sumber). Setelah kontrak dibuat, tentukan jenis pengedar yang anda sukai. Tandatangani kontrak hubungan eksklusif - pengedar tanpa pelanggan lain yang akan menghabiskan seluruh waktunya untuk memasarkan pakaian anda - atau memilih pengedar pelbagai talian. Dia mungkin akan mengenakan bayaran yang lebih sedikit, tetapi jika dia memperoleh banyak keuntungan dari pakaian pelanggan lain, pakaianmu akan cepat terpendam kerana populariti lembu wangnya. Lindungi diri anda dengan kontrak jangka pendek sekiranya keadaan tidak berjalan lancar. Anda sentiasa boleh memperbaharui untuk jangka masa yang lebih lama.

Letakkan Segalanya dalam Penulisan

Urus niaga anda dengan pengedar pakaian mungkin dimeterai dengan berjabat tangan dan berjanji untuk menegakkan hubungan kerja, tetapi perniagaan boleh menjadi rumit - terutama ketika wang terlibat. Untuk itu, kembangkan dokumen yang mencatat, mengesan dan menghitung setiap pengaturan fiskal yang anda buat ketika anda membuat perjanjian dengan pengedar. Sertakan bahasa tanpa pendedahan yang disepakati supaya reka bentuk pakaian eksklusif tidak disengajakan oleh pesaing. Gariskan markup yang dirundingkan dan tetapkan jadual pembayaran, seperti suku tahunan, setiap penghantaran, bulanan, dll.

Semak Tawaran Berkala

Perjanjian anda untuk membenarkan satu atau lebih pengedar pakaian hak untuk menguruskan pakaian anda harus diperiksa oleh pengacara pada permulaan setiap perjanjian, tetapi anda juga harus menyemak hubungan kontrak tersebut secara berkala, terutamanya jika sesuatu berubah di pasaran atau industri anda. Sepanjang perjalanan, anda mungkin mendapati pengedar baru ingin membawa pakaian anda. Sekiranya itu berlaku, menyemak kontrak yang ada akan melindungi anda daripada memasuki perjanjian baru yang dilarang secara sah. Pendedahan penuh, kerana berkaitan dengan terma dan syarat yang ditetapkan semasa anda membuat perjanjian dengan pengedar anda, selalu merupakan dasar terbaik.