Bagaimana Membina Skor Paydex yang Baik

Skor Paydex adalah sistem yang dilancarkan oleh Dun dan Bradstreet sebagai ukuran kelayakan kredit untuk perniagaan. Ia sangat mirip dengan sistem pemarkahan kredit FICO yang digunakan untuk mengesan kredit pengguna. Sama ada perniagaan kecil anda baru dan belum mendapat kredit, atau jika kredit perniagaan anda mengalami kerugian, anda perlu membina skor Paydex yang baik. Anda boleh mencapainya dengan beberapa cara yang berbeza.

 1. Memohon Nombor DUNS

 2. Memohon nombor DUNS jika anda tidak mempunyai nombor. Untuk membuat akaun Paydex untuk perniagaan anda, anda perlu mempunyai nombor Dun dan Bradstreet, atau DUNS. Anda boleh memohon nombor ini melalui laman web syarikat. Anda perlu memberikan maklumat asas mengenai syarikat anda.

 3. Buka Akaun Perniagaan Tradeline

 4. Buka akaun perniagaan tradeline. Kedai bekalan pejabat biasanya menawarkan akaun tradeline. Ini adalah akaun bersih-30 yang memerlukan pembayaran penuh dalam masa 30 hari. Kedai seperti Office Depot, Quill dan Viking melaporkan kembali ke Dun dan Bradstreet mengenai status akaun.

 5. Sekiranya anda menyimpan akaun anda terkini dan membayarnya setiap bulan, perniagaan anda akan mula membina kredit. Kedua-dua Quill dan Viking membolehkan perniagaan membuat akaun ketika mereka membuat pesanan pertama. Office Depot juga dapat membuat akaun dengan syarat-syarat ini untuk perniagaan, tetapi anda perlu mendaftar dalam talian untuk membuat akaun.

 6. Buka Kad Kredit Perniagaan

 7. Buka satu kad kredit perniagaan kecil setelah anda menetapkan garis perdagangan. Ini mestilah atas nama syarikat anda, bukan nama peribadi anda. Anda mungkin perlu mengamankan kad jika kredit perniagaan anda belum bertambah baik. Gunakan kad hanya untuk pembelian kecil dan bayar setiap bulan untuk memastikan nisbah baki anda rendah.

 8. Elakkan Membuka terlalu banyak Sumber Kredit

 9. Elakkan membuka terlalu banyak sumber kredit atau terlalu banyak menggunakan kad kredit. Pertanyaan yang berlebihan boleh merosakkan skor Paydex anda. Jauhkan usaha anda kecil dan terkawal dan jangan melebihkan perniagaan anda. Proses ini memerlukan masa.

 10. Memohon Pinjaman Perniagaan Kecil

 11. Memohon pinjaman perniagaan kecil dengan bank anda. Setelah kira-kira enam hingga lapan bulan membayar garis panduan dan kad perniagaan anda tepat pada waktunya, anda seharusnya layak mendapat pinjaman kecil dengan bank anda. Sekali lagi, pastikan itu adalah atas nama perniagaan anda. Lakukan pembayaran bulanan tepat pada masanya setiap bulan. Tunggu sekitar enam bulan sebelum mengambil langkah seterusnya.

 12. Periksa Skor Paydex Anda

 13. Periksa skor Paydex anda. Anda boleh menghubungi Dun dan Bradstreet secara langsung dan meminta salinan skor Paydex semasa anda. Setelah kira-kira setahun menguruskan kredit perniagaan anda dengan teliti, skor Paydex anda akan jauh lebih tinggi. Jangan batalkan semua kerja keras anda. Urus kredit perniagaan anda dengan bijak.