Tidak Dapat Keluar dari Excel

Sekiranya perniagaan anda seperti banyak perniagaan kecil, anda mungkin membuka satu spreadsheet Excel atau yang lain setiap saat untuk memasukkan dan menganalisis data penjualan atau inventori penting. Sebenarnya, anda mungkin membuka lebih daripada satu hamparan sekaligus. Walaupun begitu, pada akhir hari semasa komputer dimatikan, anda mahu hamparan tersebut disimpan dengan betul dan ditutup dengan cepat supaya anda dapat pulang ke rumah. Kadang-kadang, Excel mungkin tidak ditutup dengan segera atau tidak ditutup sama sekali. Sekiranya ini berlaku, matikan komputer anda dengan menggunakan butang kuasa boleh merosakkan fail anda. Oleh itu, jika anda tidak dapat keluar dari Excel, selesaikan dan atasi masalah tersebut sebelum mematikan sistem anda.

Perkara Pertama Yang Pertama

Beberapa perkara berpotensi menyebabkan Excel tidak ditutup berdasarkan permintaan. Sebagai contoh, kekurangan RAM boleh menjadi penyebabnya atau mungkin membuka terlalu banyak aplikasi sekaligus, yang menempatkan beban pada pemproses di komputer anda. Jadi, tutup semua aplikasi lain terlebih dahulu, dan kemudian cubalah menutup Excel sekali lagi. Sekiranya ini berfungsi, dan anda dapat menutup Excel, anda harus mempertimbangkan untuk menambahkan RAM ke komputer anda atau menaik taraf pemproses anda. Selain itu, pastikan bahawa aplikasi virus dan anti-malware anda menggunakan definisi virus dan perisian hasad terkini dan terkini. Trojan tertentu atau aplikasi perisian hasad lain memonopoli sumber yang mungkin diperlukan oleh Windows untuk melaksanakan perintah tutup untuk Excel. Dalam beberapa kes, aplikasi perisian hasad mungkin menghalangi anda mematikan Windows sama sekali.

Bersihkan Kod Makro dan VBA

Sekiranya anda membuat dan menggunakan banyak makro dalam Excel anda, anda harus memastikan bahawa semua makro yang dirujuk dalam buku kerja anda sebenarnya ada. Adalah mungkin untuk menghapus makro dari tetingkap Tetapkan Makro tanpa mengeluarkan butang arahan, atau kawalan lain atau kod VBA yang merujuknya. Apabila anda cuba menutup Excel, program ini cuba menyimpan kod makro dan VBA serta kandungan lembaran kerja anda. Sekiranya anda mempunyai modul atau kawalan dalam buku kerja anda yang merujuk kod atau makro rakaman yang tidak ada, ia boleh menyebabkan Excel digantung atau dikunci. Untuk memastikan kawalan dan kod anak yatim tidak menyebabkan buku kerja Excel anda hancur atau gagal ditutup, hapus kawalan yang tidak digunakan pada lembaran kerja anda dan hapus modul yang tidak digunakan di tetingkap editor VBA. Anda boleh mengakses tetingkap editor VBA dari dalam Excel dengan menekan kekunci "Alt-F11".

Lumpuhkan Add-in COM

Pembangun pihak ketiga membuat banyak add-in, atau aplikasi pembantu yang sering disebut sebagai COM Add-in, untuk Excel. Akibatnya, banyak pengguna perniagaan memuat turun dan memasangnya untuk menambah fungsi atau membuat tugas tertentu lebih mudah di Excel. Namun, tidak semua add-in berfungsi dengan betul dalam semua versi Excel. Oleh itu, ada kemungkinan add-in COM yang ditulis untuk versi Excel yang lebih lama tidak akan berfungsi seperti yang dirancang pada tahun 2010. Anda boleh memeriksa untuk melihat apakah add-in COM menyebabkan masalah dengan mematikan semua plugin pihak ketiga, dan kemudian mengaktifkannya semula satu persatu. Untuk mematikan add-in COM yang dipasang di Excel, klik "Options" pada menu File, dan kemudian klik "Add-Ins" di tetingkap Pilihan Excel. Di tetingkap Tambah, anda boleh mengurus add-in COM anda dan melumpuhkan satu atau semuanya. Sekiranya anda dapat menutup Excel setelah melumpuhkan semua tambahan COM,gunakan proses penghapusan untuk menentukan mana yang menyebabkan Excel tidak ditutup. Setelah anda menemui tambahan yang menyebabkan masalah anda, hubungi vendor untuk melihat apakah mereka mempunyai versi plugin yang dikemas kini.

Cuba Pemasangan Pembaikan

Sekiranya anda telah mengimbas komputer anda untuk virus dan perisian hasad dan menentukan bahawa alat tambahan tidak menghalang Excel daripada ditutup, anda harus melakukan pembaikan pemasangan Microsoft Office. Pemasangan pembaikan tidak menghapus aplikasi atau fail Office yang telah anda buat, melainkan cuba mencari dan mengganti fail yang mungkin rosak atau hilang. Dalam beberapa kes, DLL atau fail sistem lain yang diperlukan oleh Excel mungkin secara tidak sengaja akan dihapus atau rosak kerana kerosakan sistem atau perisian hasad. Pemasangan pembaikan dapat mengesahkan fail sistem Office anda dan membaiki fail yang hilang atau rosak sepanjang masa. Untuk memulakan pembaikan pemasangan Microsoft Office dan Excel, klik pilihan "Program dan Ciri" di Panel Kawalan. Di tetingkap Nyahpasang atau Ubah Program, sorot Microsoft Office 2010, dan kemudian klik butang "Ubah".Apabila tetingkap Microsoft Office 2010 muncul, klik pilihan "Perbaikan", dan kemudian klik "Lanjutkan." Ikuti arahan untuk memperbaiki pemasangan Office anda dan but semula komputer apabila diminta.