Ciri-ciri Iklan yang Berkesan atau Memujuk

Keberkesanan dan keberanian iklan berkait rapat. Walaupun anda sering mempunyai tujuan yang berbeza dengan iklan, tujuan umum masing-masing adalah untuk membujuk pelanggan untuk berfikir, merasakan atau bertindak dengan cara tertentu terhadap jenama anda. Dengan ini, iklan yang berkesan dan persuasif mempunyai beberapa sifat yang sama.

Memikat Emosi

Pujukan biasanya memerlukan anda berhubung dengan motif rasional atau emosi seseorang dalam situasi pembelian. Dalam banyak kes, daya tarikan emosi lebih mempengaruhi. Iklan yang berkesan biasanya bergantung pada penyelidikan pasaran yang kuat untuk mengungkap apa yang membuat pelanggan sasaran mencentang, atau apa faedah dan kandungan mesej yang akan mendapat niat mereka. Menekankan faedah yang paling menarik perhatian khalayak sasaran dengan cara yang memberi kesan emosi adalah unsur utama. Sebagai contoh, mengaitkan minyak wangi dengan sensual dapat menarik minat pelanggan yang berpotensi untuk menjadi menarik.

Menggunakan Kehalusan

Iklan yang paling berkesan dan beresonansi biasanya berjalan lancar antara kejelasan dan kehalusan. Anda mahu pelanggan "menerima" mesej anda, tetapi anda juga mahu mereka perlu berfikir sedikit supaya anda dapat membuat sisa kognitif, atau kesan yang berpanjangan. Di sinilah peranan kreativiti menjadi penting. Syarikat sering menggunakan metafora untuk menggambarkan kelebihan jenama mereka dalam situasi pesanan yang agak unik atau berbeza. Ini memaksa pelanggan untuk menghubungkan titik ke titik yang anda buat, tanpa membingungkan mereka sepenuhnya mengenai jenama anda. Sebagai contoh, iklan TV pembuat permen karet mungkin mengaitkan rasa pudina yang sejuk dengan hari yang sejuk dan renyah dengan melepaskan iklan yang menunjukkan seseorang memancarkan gusi ke dalam mulut mereka, kemudian memainkan kesan bunyi angin sejuk di latar belakang.

Menceritakan Kisah

Iklan yang berkesan dapat menceritakan kisah untuk berhubung dengan pelanggan, sering membuat tetapan dengan watak-watak yang dapat menyebabkan penonton atau pendengar mengenal pasti dengan keadaan watak dalam iklan. Sebagai contoh, iklan untuk insurans kenderaan mungkin menggambarkan pemandu memasuki fender bender dan mengalami kekecewaan kerana tidak mempunyai liputan automatik yang mencukupi. Pelanggan yang berpotensi mungkin berhubungan, baik kerana mereka berada dalam keadaan buruk ini atau dapat membayangkan tekanan yang akan mereka rasakan jika mereka berada.

Medium dan Mesej

Iklan yang berkesan dan meyakinkan disampaikan dengan cara yang betul melalui media yang betul. Dalam iklan TV, tetapan, pencahayaan, suara, ekspresi watak dan dialog semuanya menyumbang kepada suasana mesej. Dalam iklan cetak, reka bentuk, penggunaan warna dan nada kesan salinan. Di radio, gabungan suara dan salinan menetapkan nada. Media dan mesej harus bekerjasama untuk kejelasan dan kesan. Iklan untuk cologne atau minyak wangi sering menggunakan muzik sensual, pencahayaan dan isyarat watak untuk menyampaikan mesej bahawa jenama itu menawarkan bau yang menarik dan memikat.