Kelemahan Teknologi Persembahan

Sebagai pemilik perniagaan kecil, Anda terbiasa berdiri di hadapan orang ramai, sama ada anda memimpin perjumpaan kakitangan atau mempengerusikan persembahan penjualan untuk mendapatkan pelanggan baru. Kemungkinan anda bergantung pada teknologi persembahan untuk melengkapkan ucapan anda. Walaupun program perisian seperti itu dapat memberikan sokongan visual untuk perbincangan anda, program ini juga mempunyai beberapa kekurangan, yang dapat mengurangkan kesan persembahan anda.

Putuskan hubungan antara Penceramah dan Penonton

Sekiranya anda menggunakan teknologi persembahan seperti persembahan PowerPoint, anda mungkin bergantung kepadanya sehingga mengasingkan khalayak anda. Daripada menghadap khalayak anda, anda mungkin menghadap layar unjuran sehingga anda selalu dapat merujuk kepada persembahan. Anda berisiko membaca skrin kepada khalayak anda daripada benar-benar terlibat dengan mereka. Lebih-lebih lagi, anda mungkin mengarahkan kursor ke skrin komputer dan tetikus daripada menggunakan ruang anda dan bergerak di sekitar bilik sambil berkongsi maklumat mengenai perniagaan kecil anda.

Masalah Teknikal

Teknologi mempunyai kelebihannya, tetapi salah satu kelemahannya adalah kemampuannya untuk gagal. Masalah teknikal boleh menghalang persembahan anda dan menyebabkan kelewatan yang tidak menyenangkan. Daripada menarik perhatian khalayak anda, mereka merasa bosan semasa anda berusaha membuat persembahan anda berjalan lancar. Sekiranya anda tidak hadir dengan selesa di pejabat anda sendiri, anda mungkin bekerja dengan komputer yang tidak anda kenali, yang boleh meningkatkan risiko gangguan teknikal semasa persembahan anda.

Gangguan Penonton

Teknologi persembahan membolehkan anda berkongsi banyak maklumat dengan khalayak anda --- tetapi anda mungkin terlalu banyak berkongsi. Pembentangan slaid digital tanpa henti bermaksud anda dapat menambahkan seberapa banyak maklumat yang anda mahukan. Slaid berat teks menjadikan khalayak membaca daripada mendengar mesej anda. Teknologi persembahan, apabila digunakan dengan tidak berkesan, dapat menarik perhatian anda, pembicara, dan menggunakan teknologi persembahan itu sendiri. Mesej anda mungkin tersesat.

Kekurangan Tujuan

Teknologi persembahan tidak selalu diperlukan. Membina persembahan berasaskan komputer yang tidak mempunyai isi sebenar boleh membahayakan kesan persembahan anda. Menyenaraikan kata kunci secara sembarangan pada slaid membingungkan penonton daripada membantu mereka. Pada akhirnya, khalayak anda mungkin tertanya-tanya apakah mesej anda sekiranya mereka memfokuskan diri pada persembahan yang kurang baik.