Cara Menyiapkan Surat Suara Mobiliti Lonceng Anda

Sekiranya anda baru sahaja membeli perkhidmatan telefon baru dari Bell Mobility, anda akan mempunyai beberapa langkah untuk menyediakan perkhidmatan mel suara anda. Anda mempunyai pilihan untuk membuat kata laluan baru semasa memanggil peti masuk mel suara anda. Anda juga dapat merakam nama khusus dan menetapkan ucapan khusus yang akan didengar oleh pemanggil ketika anda tidak menjawab telefon. Mendail mel suara anda mungkin berbeza bergantung pada rangkaian apa yang digunakan telefon bimbit anda, seperti HSPA / UMTS dan EVDO.

1

Cari tahu rangkaian apa yang digunakan oleh telefon bimbit Bell Mobility baru anda. Anda akan menyambung ke rangkaian HSPA / UMTS atau rangkaian EVDO. Jika berada di rangkaian HSPA, akses mel suara anda dengan hanya menekan dan menahan kekunci 1 sehingga telefon anda memanggil nombor peti masuk. Pada rangkaian EVDO, tekan mel suara anda dengan mendail kod kawasan penuh dan nombor telefon anda. Sekiranya anda menyiapkan mel suara anda dari luar Kanada, hubungi Bell Mobility terus untuk mengakses tetapan anda (lihat Sumber).

2

Masukkan kata laluan sementara yang diberikan oleh Bell Mobility untuk talian telefon anda. Sekiranya anda tidak pasti apakah kata laluan sementara anda, anda perlu menghubungi khidmat pelanggan untuk mendapatkan bantuan.

3

Masukkan kata laluan baru untuk perkhidmatan mel suara Bell Mobility anda. Kata laluan mestilah panjangnya empat hingga 10 digit dan tidak boleh bermula dengan angka sifar.

4

Catat nama anda selepas bunyi bip yang diminta oleh perkhidmatan mel suara Bell Mobility. Ini adalah nama yang akan didengar oleh pemanggil anda semasa mereka menghubungi mel suara anda secara langsung.

5

Rekodkan ucapan khas anda setelah bunyi bip setelah diminta oleh perkhidmatan mel suara Bell Mobility. Inilah ucapan yang akan didengar oleh pemanggil sekiranya anda tidak dapat menjawab telefon anda.