Garis Panduan ADA untuk Tandas di Tempat Kerja

Akta Orang Kurang Upaya Amerika tahun 1990 membawa perubahan menyeluruh bagi hak sivil orang kurang upaya dengan melarang diskriminasi dan dengan menawarkan tempat tinggal yang lebih baik kepada orang-orang seperti itu di tempat kerja dan di tempat awam. Dipinda pada tahun 2008, ADA menawarkan garis panduan eksplisit yang meliputi tandas di tempat kerja. Garis panduan ini merangkumi bangunan dan kemudahan yang ada, yang menawarkan panduan perniagaan mengenai cara mematuhi tindakan tersebut.

Definisi

Garis panduan ADA untuk tandas di tempat kerja berada di bawah Seksyen 4 akta tersebut. Subseksyen termasuk bilik tandas, almari air, gerai tandas dan urin menawarkan perincian kepatuhan. Bangunan-bangunan ini, sama ada sementara atau kekal, merangkumi struktur baru dan diubahsuai dan berlaku untuk kawasan yang hanya digunakan oleh pekerja sebagai kawasan kerja. Pengecualian umum termasuk di mana seseorang atau entiti dapat membuktikan bahawa tidak praktikal untuk mengubahsuai bangunan untuk menampung orang kurang upaya. Walau bagaimanapun, ADA memberi mandat bahawa "mana-mana bahagian bangunan atau kemudahan yang dapat diakses harus mematuhi sejauh mana strukturnya tidak dapat dilaksanakan."

Bilik Tandas

Tandas dan bilik tandas mesti mematuhi garis panduan ADA, yang memperincikan ukuran dan operasi pintu, ruang lantai yang jelas, tandas dan cermin, tandas, urin dan kawalan dan dispenser di bawah seksyen 4.22 akta tersebut. Bahagian 4:23 memperluas panduan ini untuk memasukkan bilik mandi dengan kemudahan pancuran mandian.

Pintu

Bahagian 4.13 ADA memperincikan bagaimana pintu harus dirancang, termasuk perkakasan yang digunakan, di mana perkakasan harus dipasang, ukuran dan lebar pintu, termasuk untuk memasuki bilik mandi dan tandas dan ambang pintu. ADA menyatakan bahawa pintu tandas "... tidak boleh masuk ke ruang lantai yang jelas yang diperlukan untuk sebarang lekapan."

Urinals dan Tandas

Apabila terdapat urin, sekurang-kurangnya seseorang mesti mempunyai ruang lantai yang jelas 30 inci x 48 inci. Pelindung urin mungkin tidak melebihi 29 inci dari tepi depan dan kawalan siram tidak boleh lebih tinggi daripada 44 inci dari lantai. Tandas hendaklah merangkumi almari yang dipasang di dinding dan gerai mesti mempunyai kedalaman minimum 56 inci. ADA menjelaskan jarak kaki, yang berada 9 inci di atas lantai dan ketinggian selak pada pintu yang tidak boleh melebihi 42 inci dari tanah. Gerai juga mesti merangkumi bar pegangan dan mesti merangkumi permukaan yang mencengkam.

Jamban dan Cermin

Lekapan dan singki tandas dilindungi di bawah seksyen 4.19 ADA. Perbuatan itu memerlukan tandas tempat kerja untuk mempunyai kaunter tidak lebih tinggi daripada 34 inci dari tanah dengan jarak 29 inci dari tanah. Perbuatan itu menetapkan bahawa ruang pelepasan 30-dengan-48-inci disediakan untuk sink. Paip dan permukaan yang terdedah mestilah bertebat dan permukaan tajam atau kasar tidak boleh dijumpai di bawah kawasan kaunter. Keran jenis tekan dengan injap tutup sendiri mesti tetap terbuka sekurang-kurangnya 10 saat.

Pengecualian

Beberapa perniagaan dikecualikan daripada mematuhi ADA. Syarikat-syarikat yang mempunyai 15 pekerja atau kurang gaji boleh dikecualikan kecuali restoran, yang dianggap sebagai "tempat awam" dan mesti mematuhi undang-undang tersebut. ADA tidak menawarkan senarai kecacatan yang dilindungi tetapi majikan mesti mengambil kira kemerosotan atau kecacatan yang banyak membatasi seseorang. Kemerosotan termasuk seseorang yang kehilangan anggota badan, pekak atau buta.