Cara Menyelaraskan Kad Perniagaan Sisi Dua Dengan Excel 2007

Kad perniagaan adalah kaedah terbaik untuk menarik perhatian bakal pelanggan kepada perniagaan kecil anda, dan kad ini sangat berguna sekiranya kad anda menonjol dari bungkusan. Menggunakan kedua-dua sisi kad perniagaan memberi anda lebih banyak ruang untuk menyampaikan maklumat yang anda anggap penting bagi bakal pelanggan. Microsoft Excel 2007 membolehkan anda merancang kad mengikut keperluan anda. Anda boleh mencetak seberapa banyak kad yang boleh dimuatkan dalam satu halaman.

1

Klik pada tab "Masukkan" dan kemudian klik pada "Kotak Teks." Lukis kotak teks di mana sahaja di lembaran kerja dan kursor akan muncul di dalam kotak. Ini juga akan memunculkan tab "Drawing Tools" secara automatik.

2

Klik "Format" secara langsung di bawah "Alat Lukisan." Klik pada kotak kecil di sebelah kanan bawah kumpulan "Size" untuk membuka kotak "Format Shape". Pastikan kotak "Lock Aspect Ratio" tidak dicentang.

3

Tukar "Tinggi" menjadi "2", ubah "Lebar" menjadi "3.5" dan tutup dari kotak "Format Bentuk". Klik pada kotak teks dan seret ke sudut kiri atas lembaran kerja. Klik kanan pada kotak teks dan klik "Salin."

4

Tekan "Ctrl-V" untuk menampal kotak teks lain ke lembaran kerja. Klik pada kotak teks yang disalin dan tarik ke sebelah kanan kotak teks asal. Pastikan ia diselaraskan dengan betul dari sisi ke sisi, gunakan garis lembaran kerja sebagai panduan jika diperlukan.

5

Salin dan tampal enam kotak teks tambahan, dengan tiga di bawah setiap dua kotak teks yang disebutkan di atas. Klik pada sel "K47" dan seret tetikus ke sel "A1" untuk menyerlahkan semua kotak teks; kemudian tekan "Ctrl-C." Klik pada sel untuk "L1" dan kemudian tekan "Ctrl-V" untuk menampal lapan kotak teks di sebelah kanan kotak asal.

6

Klik pada empat kotak teks di sebelah kiri skrin sambil menekan butang "Ctrl". Klik "Format" di bawah "Alat Lukisan." Pilih "Sejajarkan" dari kumpulan "Susun" dan kemudian klik "Sejajarkan Kiri."

7

Ulangi langkah sebelumnya dengan empat kotak teks di sebelah kanan kotak teks ini, tetapi pilih "Sejajarkan Kanan" untuk langkah terakhir. Ulangi langkah ini untuk lapan kotak teks bermula dengan sel "L1".

8

Tekan "Ctrl" dan tahan sambil mengklik kotak teks yang berada di bahagian atas lembaran kerja. Klik "Format" di bawah "Alat Lukisan." Klik "Sejajarkan" di bawah kumpulan "Susun", kemudian pilih "Sejajarkan Atas." Ulangi ini untuk tiga baris kotak teks mendatar seterusnya.

9

Masukkan maklumat yang anda mahu muncul di bahagian depan kad nama anda di lapan kotak teks dalam julat sel "A" hingga "K". Anda boleh memasukkannya ke dalam setiap kotak atau memotong dan menampal maklumat yang anda masukkan dari kotak pertama. Masukkan maklumat yang anda mahu tertera di bahagian belakang kad nama anda di lapan kotak teks dari sel "L" di sebelah kanan.

10

Tekan "Ctrl-P" untuk memunculkan kotak dialog cetak. Klik pada "Properties" dan kemudian pilih "Duplex Printing." Bergantung pada pencetak anda, ia akan mengatakan seperti "Cetak pada Kedua Sisi." Tutup kotak "Properties" dan klik "Print" untuk mencetak kad nama dua sisi anda.