Cara Memformat Debit dan Kredit di Excel

Apabila anda menggunakan Microsoft Excel untuk menganalisis data syarikat anda, anda ingin melihat trend, kejayaan dan masalah sekilas. Sebelum anda menyelidiki hasil mendalam mengenai hasil penjualan tertentu, prestasi individu pekerja atau penerimaan pasaran terhadap penawaran produk baru, anda dapat memperoleh pemahaman awal tentang pola data anda tanpa menggunakan carta atau grafik untuk mengungkapkannya. Gunakan pilihan pemformatan Excel untuk menonjolkan hasil negatif dan menjadikan nilai positif mudah dilihat.

1

Pilih julat sel yang ingin anda format. Untuk memilih keseluruhan baris atau lajur, klik pada tajuknya. Sekiranya lembaran kerja anda mengandungi pelbagai jenis nilai angka - contohnya, jumlah wang dan kuantiti produk - hadkan pilihan anda ke sebilangan sel dengan jenis data yang dikongsi.

2

Tukar ke tab "Rumah" di Pita Microsoft Excel, cari kumpulan Nombornya dan klik pada anak panah kawalan pelancar kotak dialog di sebelah kanan nama kumpulan. Apabila kotak dialog Format Sel dibuka, ia secara automatik diatur untuk memaparkan pilihan format data berangka Excel.

3

Pilih kategori format yang sesuai dengan jenis data anda. Untuk nilai wang, pilih "Mata Wang", kemudian pilih kombinasi simbol mata wang dan negara yang sesuai dari menu lungsur. Untuk nilai berangka atau berangka biasa, pilih "Perakaunan" untuk menyelaraskan nombor anda dengan simbol mata wang dan titik perpuluhan. Untuk nilai yang tidak memerlukan simbol atau penjajaran mata wang, pilih "Nombor."

4

Tentukan jumlah tempat perpuluhan yang ingin anda paparkan, berdasarkan apakah nilai anda mengandungi perpuluhan dan berapa banyak tempat yang ingin anda tunjukkan. Pilih sama ada untuk memaparkan nombor negatif yang didahului dengan tanda tolak; dalam kurungan, sama ada dengan jenis hitam atau merah; atau berwarna merah tanpa tanda tolak. Excel memaparkan pratonton untuk membantu anda memvisualisasikan pilihan pemformatan.

5

Klik pada butang "OK" untuk menerapkan pemformatan anda. Buat pilihan baru untuk menerapkan format yang berbeza pada subset data anda yang lain.