Di mana Anda Memfailkan Cukai Jualan untuk Jualan Antara Negeri?

Internet telah memudahkan syarikat mencari dan menjual kepada pelanggan luar negeri. Walaupun perniagaan mesti memungut cukai penjualan untuk penjualan di negara tempatnya berada, mungkin tidak jelas apa yang harus dilakukan dengan mengumpulkan dan menyerahkan cukai penjualan pada penjualan antara negeri. Kuncinya ialah sama ada syarikat mempunyai kehadiran di negara pelanggan atau tidak. Sekiranya berlaku, ia mesti memungut dan menyerahkan cukai ke jabatan hasil negeri itu. Sekiranya syarikat itu tidak ada, tidak ada cukai penjualan yang mesti dipungut.

Kehadiran Fizikal

Secara amnya, anda diminta untuk memungut cukai penjualan di mana-mana negeri di mana anda mempunyai perniagaan atau wakil penjualan. Ini disebut sebagai "nexus" di negara ini. Dalam beberapa kes, jelas bahawa anda mempunyai perhubungan dalam keadaan kerana di situlah perniagaan anda berada secara fizikal. Pada masa lain, ia tidak begitu telus. Sebagai contoh, Jabatan Hasil di Tennessee mendefinisikan adanya perhubungan di Tennessee jika anda "mempunyai pejabat, pusat pengedaran, bilik penjualan, gudang, atau tempat perniagaan sementara atau kekal lain di Tennessee; mempunyai ejen, jurujual, kanvas, atau peguam cara yang beroperasi di Tennessee untuk tujuan membuat penjualan atau mengambil pesanan untuk penjualan; memberikan harta atau perkhidmatan yang dikenakan cukai penjualan atau penggunaan semasa di Tennessee; adalah penyewa harta peribadi ketara yang terletak di Tennessee. "

Tiada Kehadiran Fizikal

Biasanya peruncit yang menjual ke negeri melalui pesanan mel tidak berusaha - atau perlu - memungut cukai penjualan. Beberapa negeri, seperti Iowa, meminta anda melaporkan penjualan luar negeri pada laporan cukai jualan Iowa anda, tetapi kemudian mengecualikannya. Periksa dengan teliti laporan cukai jualan di negeri anda sendiri untuk melihat apakah anda diminta untuk melaporkan penjualan di negeri yang tidak memiliki kehadiran fizikal.

Perjanjian Cukai Jualan Antara Negeri

Dalam usaha memungut cukai penjualan pada penjualan antara negeri, beberapa negara telah berusaha untuk membuat perjanjian yang mengharuskan pedagang mengumpulkan dan menyerahkan cukai penjualan untuk setiap negeri. Sebagai contoh, New York dan New Jersey memulakan Program Pajak Antara Negeri Koperasi New York / New Jersey, tetapi dibatalkan pada tahun 2010. Sistem Pendaftaran Pusat Pajak Penjualan dan Penggunaan yang diperkemas dibuat sebagai cara untuk mengumpulkan cukai penjualan pada penjualan pesanan mel. . Pada tahun 2013, ia mempunyai 22 negara anggota: Arkansas, Georgia, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Michigan, Minnesota, Nebraska, Nevada, New Jersey, North Carolina, North Dakota, Oklahoma, Rhode Island, South Dakota, Utah, Vermont, Washington, Virginia Barat, Wisconsin dan Wyoming. Walau bagaimanapun, pendaftaran dalam program Streamline adalah sukarela.

Mengemukakan Cukai Jualan Antara Negeri

Sekiranya - kerana anda mempunyai perhubungan di sebuah negeri - anda dikehendaki mengumpulkan dan menyerahkan cukai penjualan, anda mesti mendaftar dengan entiti pengumpul cukai penjualan negeri tersebut, biasanya, Jabatan Hasil. Anda akan menerima arahan dan borang untuk menghantar cukai jualan terus ke negeri itu. Sekiranya anda berniaga di negeri yang mempunyai perjanjian timbal balik dengan negeri anda, maklumat mengenai penyerahan cukai luar negeri harus ada pada borang cukai penjualan yang anda terima dari negeri anda sendiri dan, secara amnya, anda akan menyerahkan sebarang cukai penjualan yang terkumpul ke jabatan hasil negeri anda sendiri.