Definisi Saham Simpanan

Jalan ekonomi global yang tidak dapat diramalkan bermaksud bahawa pada bila-bila masa melabur di syarikat asing mungkin lebih baik atau lebih buruk daripada melabur di perusahaan Amerika. Sayangnya, memulakan transaksi transnasional sama ada sebagai syarikat atau pelabur boleh dilanda bahaya asing. Saham pendeposit mencegah banyak kesulitan ini dengan membenarkan anda melabur dalam syarikat asing melalui saham yang diterbitkan di Amerika Syarikat.

Masalah

Mengeluarkan saham saham adalah salah satu cara untuk mengumpulkan modal bagi syarikat anda. Proses ini memerlukan perincian yang rumit dan memakan masa ketika anda memenuhi peraturan setempat mengenai pajak, kewangan dan perniagaan. Melabur dalam saham syarikat tempatan untuk meningkatkan modal syarikat anda juga memerlukan perhatian terhadap peraturan pemerintah. Walaupun begitu rumit proses ini di peringkat nasional, proses tersebut tidak dibandingkan dengan kesukaran terjun ke pasaran global, seperti jika anda memiliki syarikat asing dan ingin menjual saham di Amerika Syarikat, atau jika syarikat AS anda ingin melabur dalam syarikat berasaskan antarabangsa. Kerajaan asing, kaedah kewangan, keperluan pelaporan, undang-undang, bahasa dan mata wang menambah lapisan kemungkinan salah faham undang-undang dan kewangan. Anda juga perlu bekerja dengan bank asing,broker saham asing dan tambahan kos urus niaga asing.

Definisi

Saham pendeposit menyelesaikan komplikasi kewangan transnasional dengan menggunakan bank, peraturan dan mata wang tempatan untuk menerbitkan saham tempatan syarikat asing. Program saham simpanan terdapat di lebih dari 70 negara, menurut Bank of New York Mellon Corporation. Di AS, mereka dikenali sebagai Saham Depositari Amerika. Resit Depositari Amerika adalah sijil fizikal yang menunjukkan pemilikan dalam Saham Depositari Amerika. ADR dan ADS digunakan secara bergantian. Saham ini diperdagangkan di bursa AS, seperti Bursa Saham New York atau Bursa Saham Amerika, menggunakan dolar AS, dan membayar dividen dalam dolar AS. Dengan kata lain, mereka dianggap sebagai urus niaga tempatan tanpa komplikasi pelaburan asing.

Kebaikan

Untuk syarikat anda, menggunakan resit simpanan memperluas bahagian pasaran anda dengan membenarkan pelabur dari seluruh dunia memasukkan modal ke dalam perusahaan anda dan memanfaatkannya. Ini menjadikan produk anda lebih kelihatan ke pasaran global, dan menawarkan pilihan tambahan untuk meningkatkan modal dan mata wang. Sekiranya anda mempunyai pekerja asing, mereka lebih mudah melabur dalam saham saham anda. Sebagai pelabur, saham ini membolehkan anda memperluas portfolio anda di peringkat antarabangsa tanpa perlu risau tentang penukaran mata wang yang mahal, aliran maklumat yang buruk atau amalan pasaran yang tidak dikenali.

Risiko

Saham simpanan tidak melindungi anda daripada ketidakstabilan politik. Kejatuhan kerajaan asing, perang, revolusi dan nasionalisasi syarikat swasta boleh menjadikan saham anda tidak bernilai. Turun naik mata wang juga tetap menjadi masalah. Syarikat asing masih membayar dividen dalam mata wang mereka sendiri, walaupun dalam hal Saham Depositari Amerika, pembayaran ini ditukar menjadi dolar AS sebelum mereka sampai kepada anda. Sekiranya dolar naik berbanding mata wang itu, jumlah dolar sebenar anda akan turun. Sekiranya dolar turun, jumlah dolar anda akan meningkat.