Kelebihan Kepintaran Perniagaan

Kecerdasan perniagaan biasanya merujuk kepada perisian komputer dan alat lain yang mengumpulkan pelbagai jenis data perniagaan yang kompleks untuk sebuah syarikat dan menyusunnya menjadi laporan. Data yang dikumpulkan mungkin tertumpu pada jabatan tertentu, atau memberikan gambaran keseluruhan mengenai status syarikat. Syarikat besar dengan sejumlah besar data untuk diproses kemungkinan besar akan mendapat keuntungan yang signifikan dari kecerdasan perniagaan, walaupun kebimbangan yang lebih kecil menggunakannya juga. Kepintaran perniagaan dapat membantu syarikat mengenal pasti pelanggannya yang paling menguntungkan, masalah dalam organisasi, atau pulangan pelaburannya untuk produk tertentu. Walaupun sistem kecerdasan perniagaan di seluruh syarikat kompleks, mahal dan memakan masa untuk dibentuk, apabila dilaksanakan dan digunakan dengan betul, manfaatnya dapat signifikan.

Keputusan Berasaskan Fakta

Setelah sistem perisikan perniagaan di seluruh syarikat dibuat, pengurusan dapat melihat data terkini yang terperinci mengenai semua aspek perniagaan - data kewangan, data pengeluaran, data pelanggan. Mereka dapat membaca laporan yang mensintesis maklumat ini dengan cara yang telah ditentukan, seperti laporan pulangan pelaburan semasa untuk produk individu atau barisan produk. Maklumat ini membantu pihak pengurusan membuat keputusan berdasarkan fakta, seperti produk mana yang harus ditumpukan dan produk mana yang akan dihentikan.

Meningkatkan Jualan dan Rundingan

Sistem kecerdasan perniagaan boleh menjadi aset berharga bagi tenaga penjualan syarikat kerana menyediakan akses kepada laporan terkini yang mengenal pasti trend penjualan, peningkatan atau penambahan produk, pilihan pelanggan semasa dan pasaran yang belum diterokai. Data terperinci dan terkini juga merupakan cadangan berharga untuk rundingan dengan pembekal atau vendor lain.

Menghilangkan Pembaziran

Sistem perisikan perniagaan dapat menunjukkan kawasan sampah atau kerugian yang sebelumnya tidak disedari oleh organisasi besar. Oleh kerana sistem perisikan perniagaan di seluruh syarikat berfungsi sebagai satu kesatuan, keseluruhan, ia dapat menganalisis transaksi antara anak syarikat dan jabatan untuk mengenal pasti bidang pertindihan atau ketidakcekapan. Menurut laman web CIO, pada tahun 2000 "dengan bantuan alat [perisikan perniagaan], Toyota menyedari bahawa ia telah membayar dua kali ganda kepada pengirimnya hingga $ 812,000."

Mengenal Peluang

Kepintaran perniagaan dapat membantu syarikat menilai kemampuannya sendiri; membandingkan kekuatan dan kelemahan relatifnya dengan pesaingnya; mengenal pasti trend dan keadaan pasaran; dan bertindak pantas untuk berubah - semuanya untuk memperoleh kelebihan daya saing, menurut Jurnal Teknologi Maklumat Teoretikal dan Gunaan. Ini membantu pembuat keputusan bertindak dengan pantas dan betul sebagai tindak balas terhadap peluang; membantu syarikat mengenal pasti pelanggannya yang paling menguntungkan, dan juga pelanggan yang berpotensi menguntungkan; dan menilai sebab-sebab ketidakpuasan pelanggan sebelum mula membebankan penjualan mereka.