Cara Membeli Syarikat

Membeli syarikat yang ada boleh menjadi jalan menuju kekayaan bebas, sama ada syarikat yang sudah anda bekerjasama atau syarikat yang telah anda capai secara khusus kerana anda ingin memperolehnya. Pembelian syarikat sangat menarik apabila kadar faedah rendah - seperti yang berlaku pada tahun-tahun selepas kemelesetan 2008. Pembelian dapat mewujudkan peluang pertumbuhan baru untuk syarikat yang ada yang telah menghabiskan semua peluang mereka untuk pengembangan margin. Dan mereka dapat mencipta peluang untuk membuat jenis nilai ekuiti yang dapat menjadikan jutawan pelabur. Tetapi pembelian syarikat juga kompleks dan memerlukan pelaburan dan perhatian yang besar untuk memperincikan setiap langkahnya.

1

Kenalpasti syarikat yang akan diambil alih. Cari syarikat di mana anda dapat memanfaatkan latar belakang atau latar belakang pasukan anda. Sekiranya anda sudah memiliki syarikat, pertimbangkan untuk membeli pesaing yang lebih kecil. Syarikat yang berjuang dengan reputasi yang kuat dalam bidang kepakaran anda juga boleh menjadi sasaran pemerolehan - selagi anda mempunyai modal untuk melunaskan hutangnya selain membayar kos perolehan yang lain. Cari syarikat yang mempunyai rekod prestasi yang baik untuk menghasilkan wang tunai tetapi menghadapi masalah jangka pendek yang dapat diatasi oleh pasukan pengurusan anda. Syarikat baru tanpa aliran tunai yang ditetapkan bukanlah sasaran yang baik untuk pembelian.

2

Himpunkan pasukan pengurusan. Pembelian syarikat yang berjaya dipimpin oleh pasukan pengurusan yang komited dan berpengalaman, terutama ketua eksekutif yang berkelayakan yang dapat menyatakan dan bertindak berdasarkan rancangan untuk menjadikan syarikat itu berjaya.

3

Buat rancangan perniagaan untuk syarikat sebelum anda memperolehnya. Pasukan pengurusan anda harus mempunyai rancangan untuk menggembleng syarikat melewati tekanan kewangan yang menjadikannya prospek pemerolehan yang baik. Rancangan perniagaan yang baik menunjukkan pemahaman mengenai perniagaan. Mereka juga harus memetakan rencana operasi untuk perniagaan setelah perolehan, dengan pertimbangan yang dibayar untuk mewujudkan aliran tunai yang layak dan mewujudkan pulangan yang mencukupi bagi para pelabur.

4

Sejajarkan pembiayaan anda. Pelabur swasta secara amnya memerlukan jaminan bahawa syarikat baru anda akan menjana keuntungan dalam tempoh tiga hingga tujuh tahun, menurut bank pelaburan Evarts Capital. Anda juga mungkin perlu menyusun pinjaman bank untuk menanggung baki kos perolehan. Pastikan pinjaman sudah ada sebelum anda melakukan pembelian, yang boleh menjadi proses bergerak pantas yang akan jatuh jika anda tidak dapat memberikan modal ketika diperlukan.

5

Mohon perjanjian itu. Menyelesaikan pemerolehan anda akan melibatkan penyusunan surat niat rasmi dengan pemilik syarikat sekarang yang menetapkan jangka masa untuk anda menutup pemerolehan. Pada fasa ini, anda akan menggaji sejumlah kecil akauntan dan pakar lain untuk meneliti syarikat tersebut untuk sebarang masalah kewangan yang tidak dijangka, tahap yang disebut dengan usaha wajar. Anda juga perlu bekerjasama dengan pengacara untuk menyiapkan dokumen undang-undang yang diperlukan, termasuk kontrak yang akan melindungi kos di luar poket anda sekiranya perjanjian itu tidak berjaya. Proses ini memakan masa sekitar enam bulan, dan kemudian pasukan pengurusan anda dapat mengambil alih.