Bagaimana Cukai Eksais Mengubah Kuantiti yang Diminta?

Cukai cukai adalah cukai yang dikenakan ke atas barang atau perkhidmatan tertentu yang dihasilkan dan dijual di dalam negara. Sebagai pemilik perniagaan kecil, penting untuk memahami bagaimana cukai yang ada atau berpotensi akan mempengaruhi permintaan terhadap produk anda. Cukai cukai tidak mempengaruhi semua produk secara sama, namun, dan ada langkah-langkah pencegahan yang dapat Anda ambil sebagai tindak balas terhadap cukai eksais untuk mempertahankan permintaan.

Teori Ekonomi

Secara umum, cukai eksais akan menurunkan kuantiti barang yang diminta pengguna. Ini berlaku dengan alasan mudah bahawa cukai eksais menaikkan harga produk, menjadikannya kurang menarik bagi pengguna. Hubungan antara cukai eksais dan permintaan adalah negatif dan linear, yang berarti --- secara umum --- permintaan akan menurun secara berkadar dengan kenaikan cukai eksais.

Tahap Kesan

Sejauh mana cukai boleh mempengaruhi permintaan pengguna, bergantung pada tahap keanjalan harga. Keanjalan harga merujuk kepada sejauh mana permintaan bertindak balas terhadap perubahan harga. Sebilangan produk lebih elastik daripada yang lain, yang bermaksud bahawa perubahan harga produk tertentu akan mempengaruhi permintaan lebih ketara daripada produk lain. Keperluan, seperti makanan asas, umumnya cenderung tidak dipengaruhi oleh cukai eksais daripada barang mewah.

Permintaan yang dialihkan

Permintaan untuk produk mungkin tidak dapat dihilangkan dengan cukai eksais, tetapi ketika ada alternatif yang sesuai, dapat mengubah permintaan menjadi alternatif ini. Sebagai contoh, jika pajak eksais diperkenalkan pada gula tebu, itu dapat menyebabkan peningkatan permintaan terhadap alternatif seperti gula bit. Dalam beberapa kes, permintaan mungkin beralih ke pasaran gelap; ini terjadi pada industri tembakau, di mana cukai eksais --- dalam beberapa kes --- meningkatkan permintaan untuk rokok haram.

Mempengaruhi Permintaan

Adalah mungkin bagi pemilik perniagaan untuk mempengaruhi permintaan dalam menghadapi kenaikan cukai eksais. Punca penurunan permintaan adalah kenaikan harga produk; perniagaan dapat mengatasi masalah ini dengan mengurangkan harganya. Ini akan meningkatkan jumlah produk yang diminta, tetapi tidak semestinya menghasilkan keuntungan yang lebih tinggi kerana ini bermakna perniagaan akan mempunyai margin keuntungan yang lebih kecil.