Cara Memformat Baris Berdasarkan Nilai Sel di Excel 2007

Ciri pemformatan bersyarat Microsoft Excel 2007 membolehkan anda memformat sel berdasarkan kriteria tertentu. Sebagai contoh, anda mungkin mahu warna baris berubah berdasarkan kredit atau debit pada kunci kira-kira. Gunakan fitur pemformatan bersyarat Excel untuk melihat sel tertentu dalam baris, tentukan apakah itu negatif atau positif dan format baris berdasarkan hasilnya. Melakukan ini memberikan rujukan visual yang cepat untuk mencari medan berdasarkan nilainya.

1

Buka hamparan anda di Microsoft Excel 2007.

2

Seret tetikus anda ke data yang anda mahu formatkan. Untuk memilih keseluruhan baris, seret pada nombor baris kiri.

3

Klik tab "Laman Utama", "Pemformatan Bersyarat" dalam kumpulan Gaya dan kemudian "Peraturan Baru."

4

Klik "Gunakan Formula untuk Menentukan Sel yang Dimformat" dari panel atas tetingkap Peraturan Pemformatan Baru.

5

Taipkan kod berikut dalam medan "Nilai Nilai Dimana Formula Ini Benar":

= LANGSUNG ("B" & ROW ()) <0

Tukar "B" ke huruf lajur yang mengandungi sel yang mengandungi nilai bersyarat. Tukar "> 0" ke mana-mana keadaan, menggunakan operator seperti ">" lebih besar daripada; "=" untuk lebih besar daripada atau sama dengan; "<=" dengan harga kurang dari atau sama dengan; dan "" kerana tidak sama dengan. Contohnya memberitahu Excel untuk melihat di lajur "B" untuk setiap baris dan menentukan sama ada nilainya kurang dari sifar. Sekiranya nilai kurang dari sifar, pemformatan bersyarat diterapkan pada baris itu.

6

Klik butang "Format" dan gunakan pemformatan pilihan anda. Tab mengandungi pilihan untuk nombor, fon, sempadan dan isi. Dalam contohnya, klik "Isi", pilih warna merah dan klik "OK" untuk menjadikan baris menjadi merah jika nilai di lajur "B" kurang dari sifar.

7

Klik "OK" untuk menerapkan peraturan baru.

8

Ulangi prosedur untuk peraturan tambahan. Teruskan dengan contoh, tentukan warna sel biru dengan formula pemformatan bersyarat:

= LANGSUNG ("B" & ROW ())> 0

Rumus ini mewarnai baris biru jika nilai dalam lajur "B" positif.