Cara Menamakan Semula Lembaran Kerja di Microsoft Excel

Memilih untuk berkongsi atau menggunakan semula spreadsheet Microsoft Excel mungkin merupakan keputusan perniagaan yang menjimatkan masa, sama ada anda hanya ingin mengemas kini maklumat atau mengurangkan kemungkinan kesalahan kemasukan data. Setelah membuat perubahan dalam spreadsheet, adalah idea yang baik untuk menamakannya semula, kerana menyimpan dengan nama yang sama atau semasa akan menimpa yang asli. Sama ada anda mahu menamakan semula keseluruhan spreadsheet atau satu lembar kerja di dalamnya, prosesnya mudah.

1

Buka Microsoft Excel, klik tab "File", klik "Open" dan arahkan ke lembaran kerja untuk menamakan semula. Klik dua kali fail Excel untuk membukanya di kawasan kerja utama. Lakukan sebarang perubahan pada grid seperti yang dikehendaki.

2

Klik tab "Fail" sekali lagi. Klik "Simpan Sebagai." Tarik menu navigasi ke bawah dan cari di mana anda mahu menyimpan fail yang dinamakan semula.

3

Klik ke dalam medan teks "Nama fail" dan taipkan nama baru untuk spreadsheet, seperti menambahkan tarikh hari atau inisial anda ke nama fail yang ada. Klik butang "Simpan" untuk menyimpan fail yang diganti namanya, tetapi biarkan fail terbuka di layar anda.

4

Klik kanan salah satu tab lembaran kerja di kiri bawah kawasan kerja. Secara lalai, anda akan melihat sekurang-kurangnya tiga, yang disebut "Sheet1", "Sheet2" dan "Sheet3."

5

Klik "Ganti nama" dari menu terbang keluar. Perhatikan bahawa nama helaian yang anda klik kanan menjadi terserlah.

6

Taipkan nama helaian baru. Klik di mana sahaja dari tab ke grid dan nama lembaran kerja baru disimpan.

7

Simpan semula fail jika mahu.