Cara Mengedit Templat Blogger Google

Semakin banyak, pengguna beralih ke blog untuk mendapatkan berita terkini, petua dan ulasan mendalam mengenai setiap topik yang dapat dibayangkan. Mengekalkan blog untuk perniagaan kecil anda adalah cara yang baik untuk meningkatkan lalu lintas ke laman web anda, meningkatkan penjualan dan menambahkan kandungan yang menarik. Blog anda boleh menjadi profesional dan menghiburkan sambil mempromosikan produk dan perkhidmatan anda. Google Blogger menjadikan pembuatan blog cukup mudah dan menawarkan banyak templat yang boleh disesuaikan secara percuma untuk memenuhi selera anda. Ciri Tata Letak Blogger membolehkan anda mengemas kini elemen templat anda tanpa gangguan, dan sangat berguna bagi mereka yang tidak biasa dengan HTML dan helaian gaya cascading, atau CSS.

1

Pergi ke halaman utama Google Blogger dan log masuk ke akaun anda dengan nama pengguna dan kata laluan anda untuk melihat Papan Pemuka Blogger, di mana anda boleh mengakses templat yang anda pilih sebelumnya.

2

Klik anak panah tarik-turun "Lihat Blog" dan pilih "Tata Letak" untuk menambah, menghapus atau mengedit alat. Untuk memasang alat blog baru, seperti gambar, pautan, teks dan senarai, klik "Tambah Gadget." Susun semula pesanan mereka dengan menyeretnya ke tempat yang diinginkan. Beberapa elemen termasuk tajuk, navbar, bar sisi, profil, catatan blog dan blog arkib. Elemen bar sisi adalah kawasan di mana anda menerbitkan sedikit maklumat mengenai syarikat anda serta maklumat hubungan, pautan atau apa sahaja yang berkaitan dengan perniagaan anda yang anda ingin lihat diketengahkan. Klik "Pratonton" untuk melihat perubahan dan "Simpan Susunan "apabila anda selesai.

3

Klik "Templat" di sebelah kiri untuk mulai membuat perubahan pada fon, warna, latar belakang dan perincian lain. Sekiranya anda berpengalaman dengan HTML dan CSS, anda dapat memilih "Edit HTML" untuk menyesuaikan kod templat anda secara langsung. Jika tidak, klik butang "Sesuaikan" untuk melancarkan Template Designer.

4

Klik "Latar Belakang" untuk menggunakan palet warna untuk mengubah tema warna keseluruhan templat anda. Anda juga boleh memilih gambar latar yang ada untuk melihat galeri gambar untuk yang lain atau anda boleh mengklik "Remove Image" untuk menghapusnya.

5

Pilih "Laraskan Lebar" untuk menyesuaikan lebar keseluruhan blog atau bar sisi. Geser alat kawalan ke kanan untuk menambah lebar atau ke kiri untuk mengurangkannya. Anda akan melihat pratonton masa nyata penyesuaian anda di bawah semasa anda membuatnya. Klik "Tata Letak" jika anda mahukan peluang lain untuk menyusun semula alat di blog anda.

6

Pilih "Lanjutan" dan pilih "Teks Halaman" untuk mengemas kini jenis, saiz dan warna fon anda. Terdapat senarai fon untuk dipilih dan palet warna berdasarkan tema warna yang anda pilih. Beberapa kawasan Lanjutan yang lain merangkumi Latar Belakang, Pautan, Tajuk Blog, Catatan dan Tambah CSS. Di setiap bahagian anda diberikan palet warna dan juga bidang teks untuk memasukkan warna yang anda inginkan secara langsung menggunakan kod heksadesimal.

7

Pratinjau perubahan anda di bahagian bawah Templat Pereka dan klik "Terapkan ke Blog" setelah anda berpuas hati dengan hasilnya dan ingin menerbitkan kemas kini templat.