Cara Membuat PDF dalam Skala Kelabu

Fail Format Dokumen Mudah Alih (PDF) dibuat terutamanya dari bahan sumber yang boleh dicetak, contohnya dokumen Word atau persembahan PowerPoint. Kelebihan menggunakan PDF ialah anda tidak memerlukan program sumber untuk melihat fail, hanya program membaca PDF. Apabila anda menggunakan program penulisan PDF untuk membuat fail PDF, Anda dapat menyesuaikan tetapan untuk membuat versi skala abu-abu, walaupun fail sumbernya berwarna.

1

Pasang program penulisan PDF ke komputer anda. Walaupun program penulisan PDF komersial tersedia, banyak program percuma boleh digunakan untuk membuat fail PDF skala kelabu. Walaupun PDFill (pdfill.com) digunakan dalam langkah-langkah berikut, CutePDF (cutepdf.com) dan NitroPDF (nitropdf.com) berfungsi dengan cara yang sama dan bebas memuat turun.

2

Buka dokumen warna yang anda mahu buat PDF skala kelabu. Semasa fail PowerPoint digunakan, proses untuk dokumen lain adalah sama. Klik butang "Pejabat", pilih "Cetak" dan klik butang "Pratonton Cetak", yang akan membuka tetingkap dialog yang terpisah.

3

Klik anak panah "Pilihan", sorot pilihan "Skala Warna / Kelabu" dan pilih "Skala Kelabu." Klik pilihan "Cetak" di bahagian Cetak, yang akan membuka tetingkap dialog yang terpisah.

4

Klik menu "Printer name" dan pilih program penulisan PDF yang anda pasang di komputer anda, misalnya PDFill. Klik butang "Cetak", yang akan membuka tetingkap yang terpisah. gunakan anak panah di bar alamat untuk memilih folder untuk menyimpan PDF skala kelabu. Ketik nama ke dalam bidang "Nama fail" dan klik butang "Simpan".