Apa yang Berlaku jika Saya Meneliti Data Saya di iPhone Saya?

Rancangan data tidak sesuai dengan ketersediaan telefon pintar canggih dan aplikasi yang lapar data yang ada di pasaran. Media sosial, aplikasi sensitif GPS dan streaming audio dan video menggunakan lebar jalur terbanyak di rangkaian selular. Pertimbangkan bahawa video definisi standard di Netflix membakar sehingga 1GB sejam. Pengguna iPhone yang melanggan rancangan data Verizon atau AT&T 3GB standard menggunakan peruntukan data bulanan mereka setelah tiga jam penggunaan Netflix, dan sebarang data tambahan dikenakan bayaran yang terlalu tinggi. Memahami bagaimana aplikasi menggunakan data dapat membantu pengguna iPhone menyesuaikan penggunaan data mereka atau memilih rancangan data yang lebih sesuai dengan keperluan perniagaan mereka.

Had

Pada tahun 2011, Nielsen.com menganalisis data yang digunakan oleh pengguna telefon pintar rata-rata setiap bulan dan mendapati bahawa rata-rata pengguna iPhone terbakar sehingga 492MB sebulan, yang dengan mudah melonggarkan elaun data yang ditawarkan oleh individu tahap rendah atau rancangan perkongsian data dari AT&T dan Verizon Tanpa wayar pada masa itu. Sejak masa itu, kedua-dua tahap penggunaan bulanan dan data meningkat, menjadikan rancangan data 2GB atau 3GB sebulan menjadi standard yang lebih realistik dan menjimatkan kos. Malah pengguna dengan pakej premium atau tanpa had mempunyai batasan pada satu ketika. Pengguna iPhone yang melanggan rancangan data premium atau yang telah mengekalkan rancangan data tanpa had datuk mungkin mengalami kelambatan sekiranya penggunaan datanya melebihi 5GB sebulan.

Kos Purata Data

Kecuali untuk pengguna iPhone yang masih mempunyai rancangan data tanpa had, kebanyakan syarikat penerbangan mengenakan bayaran tambahan untuk setiap gigabait data yang digunakan melebihi elaun bulanan. Ini diterjemahkan kepada $ 10 setiap gigabait untuk pengguna Verizon. Pengguna AT&T membayar caj lebihan $ 15 setiap gigabait dengan pelan data 300MB peringkat terendah atau $ 10 setiap gigabait dengan mana-mana rancangan data 2GB atau lebih. Beberapa pembawa wayarles secara automatik menghantar amaran penggunaan pesanan teks ketika pengguna iPhone mendekati had data mereka. AT&T, misalnya, secara automatik menaik taraf rancangan data ke peringkat harga seterusnya jika pengguna iPhone mencapai 90 peratus daripada elaun data bulanan.

Ke Mana Data Pergi

Dari semua aplikasi dan ciri yang ditawarkan iPhone, mesej teks memakan data yang paling sedikit. E-mel dengan lampiran intensif grafik atau lampiran audio memakan lebih banyak data. Kegiatan Web berasaskan gambar, sebagai peraturan, juga menempati lebar jalur yang lebih banyak, seperti halnya aplikasi yang menggunakan pemberitahuan "push" walaupun aplikasi ditutup. Pengambilan e-mel secara automatik dan kemas kini yang cukup besar untuk aplikasi juga meningkatkan jumlah data yang digunakan.

Memantau Penggunaan Data dan Mengubah Kebiasaan "Tekan"

Pemantauan penggunaan data secara berkala dalam "Tetapan | Umum | Penggunaan | Penggunaan Selular ”dapat mengelakkan berlebihan. Pengguna iPhone juga mempunyai pilihan untuk memuat turun pakej pihak ketiga seperti DataMan, Penggunaan Data atau Pengurus Data Saya untuk memantau dan memberi amaran kepada pengguna mengenai penggunaan data bulanan mereka. Cara lain untuk mencegah overage termasuk menukar aplikasi untuk menggunakan sambungan Wi-Fi bila mungkin, mematikan pemberitahuan "Tekan" dan memuat turun kandungan video atau audio ke komputer dan kemudian mengatur iPhone untuk mengalirkan kandungan dari sana. Data yang digunakan melalui sambungan Wi-Fi tidak dikira dengan rancangan data bulanan syarikat penerbangan tanpa wayar.

Penafian Teknikal

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk model iPhone 4S dan 5 yang menjalankan iOS 6. Ia mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.