Apakah Rancangan Tangga dalam Merchandising?

Bagi peruncit, penting untuk mengembangkan rancangan tangga barang dagangan untuk mengesan pergerakan inventori anda. Melalui rancangan tangga, biasanya dirancang dengan program perisian yang dirancang untuk mengesan penjualan dan penghantaran, anda dapat mengekalkan sistem pesanan sistematik yang memastikan anda akan memiliki produk yang diinginkan pengguna. Sistem tangga dalam merchandising juga membolehkan anda menyiapkan penjualan dan promosi untuk memindahkan barang yang tidak menaiki tangga pembelian kembali.

Rancangan

Pelan tangga barang niaga adalah cara lain untuk menerangkan rancangan dagangan yang mengambil kira harga, pesanan, penjualan lalu, ramalan masa depan, acara penjualan khas dan ketersediaan produk. Tangga harga digabungkan untuk mengetahui item mana yang bergerak dan perlu diisi semula, berapa lama masa yang diperlukan untuk memasukkan semula item popular dan cara terbaik untuk menentukan harga item yang masih tidak berfungsi. Merchandising memerlukan perakaunan yang rumit dan pengambilan risiko yang dikira. Ini adalah sains dan seni yang dapat dikendalikan melalui rancangan tangga automatik.

Rangkuman

Pelan tangga merangkumi ramalan untuk penjualan barangan tertentu, masa unjuran tersebut dan berapa banyak bekalan yang anda ada. Merchandise rancangan tangga adalah cara untuk mengekalkan inventori anda dengan mempertimbangkan masa penghantaran dan jadual pembuatan. Perisian perkhidmatan anda harus menghubungkan terus ke pangkalan data kawalan inventori anda untuk mengekalkan rancangan tangga yang berkesan.

Perkongsian

Melalui rangkaian yang dikongsi, pembekal biasa anda juga dapat mengakses inventori anda untuk membekalkan barang dagangan yang menaikkan tangga barang dagangan anda. Barang-barang di tangga atas yang berkinerja baik harus diisi semula dengan inventori kerana ia semakin habis. Pada masa yang sama, item yang masih tersekat di bahagian bawah tangga tangga anda tidak perlu disusun semula. Berbekalkan rancangan dagangan lengkap anda, pembekal anda dapat terus berada di puncak rantaian bekalan anda dengan lebih berkesan.

Kebaikan

Dengan memasukkan rancangan tangga atas dan bawah untuk keperluan barang dagangan anda, anda dapat mengikuti gambaran lengkap di kedai anda. Anda boleh membuat keputusan pembelian dan harga yang lebih tepat apabila anda melihat sejarah penjualan kedai anda berbanding penjualan semasa untuk membuat keputusan atas-bawah dan bawah-bawah. Contohnya, apabila sistem tangga anda menunjukkan bahawa pelbagai barang tidak laku, anda boleh mengurangkan inventori dan meningkatkan pesanan pada item yang sedang bergerak. Tahap inventori anda dapat dibina berdasarkan angka penjualan yang lebih tepat, dan anda dapat merancang dengan lebih berkesan untuk pertumbuhan masa depan.