Cara Membuka Pemeriksa Ejaan & Tesaurus MS Office

Ia berlaku kepada semua orang. Anda menulis surat atau cadangan dan anda tidak dapat menentukan ejaan perkataan yang betul. Atau mungkin anda mahu menggunakan perkataan yang berbeza, tetapi anda tidak dapat memikirkan sinonim. Sekiranya anda menggunakan program Microsoft Office, bantuan selalu dekat. Anda boleh mengakses pemeriksa ejaan dan tesaurus secara langsung dari dalam program Office anda untuk menggilap ejaan dan juga prosa anda.

Pemeriksa Ejaan

1

Buka dokumen di Word, Excel, PowerPoint atau Publisher.

2

Letakkan kursor anda pada titik dalam dokumen di mana anda mahu pemeriksa ejaan bermula.

3

Pilih tab "Ulasan" di bahagian atas tetingkap program.

4

Pilih butang "Ejaan" di bahagian Proofing pada bar alat; di Word, pilih butang "Ejaan & Pembuktian". Program ini akan memeriksa dokumen anda untuk perkataan yang salah eja dan memberi anda pilihan untuk membetulkan atau mengabaikan kemungkinan kesalahan ejaan.

Tesaurus

1

Buka dokumen di Word, Excel, PowerPoint atau Publisher.

2

Tandakan perkataan yang ingin anda periksa di tesaurus. Sekiranya tidak mahu memeriksa kata tertentu dalam dokumen, anda boleh melangkau langkah ini.

3

Pilih tab "Ulasan" di bahagian atas program, dan kemudian klik butang "Thesaurus"

4

Tetingkap tesaurus akan terbuka di sebelah kanan dokumen anda, memaparkan senarai sinonim dan antonim untuk kata yang dipilih. Anda boleh memilih salah satu perkataan dari senarai untuk dimasukkan ke dalam dokumen anda, atau anda boleh mencari perkataan yang lain.