Cara Memohon Status Pengecualian Cukai untuk Perniagaan Borong

Banyak pemilik perniagaan kecil mengelirukan status bebas cukai dengan kemampuan untuk menuntut pembelian tertentu sebagai dikecualikan daripada cukai penjualan. Organisasi bukan untung, seperti pemerintah atau kumpulan amal, biasanya dikecualikan dari cukai pendapatan dan juga cukai penjualan, dan berlaku untuk Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri untuk persetujuan. Pemborong, bagaimanapun, yang berniaga untuk membuat keuntungan boleh menuntut pengecualian dari cukai penjualan dan penggunaan barang dagangan yang dibeli untuk dijual semula. Pengecualian cukai jualan untuk pemborong dikendalikan di peringkat negeri. Setiap negeri mempunyai syarat yang sedikit berbeza untuk menuntut pengecualian penjual semula.

Permit Cukai Jualan

Di kebanyakan negeri, anda mesti mendapatkan permit cukai jualan. Permit tersebut memberi kebenaran kepada anda untuk memungut dan menghantar cukai jualan ke negeri ini. Sijil biasanya mengandungi nombor yang mesti anda gunakan semasa memberitahu pembekal bahawa pesanan anda dikecualikan dari cukai penjualan. Pennsylvania adalah antara negeri yang memerlukan sijil pemborong berasingan. Di Pennsylvania, anda boleh melengkapkan borang "Pendaftaran Perusahaan" PA-100 untuk meminta sijil. New Mexico memerlukan "Sijil Transaksi Tidak Boleh Dihentikan" yang tersedia dari komisen cukai negeri, tetapi juga akan menerima "Sijil Cukai Jualan dan Penggunaan Seragam" dan "Sijil Jualan Seragam Negeri Sempadan untuk Dijual Semula."

Sijil Pelbagai Bidang Kuasa

Sekiranya anda menjalankan perniagaan di lebih dari satu negeri, anda mungkin layak untuk menggunakan salah satu sijil berbilang bidang kuasa. "Sijil Cukai Jualan dan Penggunaan Seragam - Multijurisdiksi" membolehkan anda menyediakan satu borang yang menyenaraikan nombor pengenalan cukai anda mengikut negeri. Gunakan satu borang untuk setiap pembekal. Alaska, Delaware, Indiana, Louisiana, Massachusetts, Missouri, New Hampshire, New York, Oregon, Virginia, Virginia Barat dan Wyoming tidak menerima sijil "selimut" ini.

Arizona, California, New Mexico dan Texas akan menerima "Sijil Jualan Seragam Border States untuk penjualan semula" untuk penjualan antara negara yang mengambil bahagian. Penjual di wilayah perbatasan Mexico juga boleh menggunakan sijil ini untuk penjualan atau pembelian yang dilakukan di empat negeri ini. Dapatkan borang ini dari laman web jabatan hasil negeri yang mengambil bahagian.

Tentukan Kelayakan

Setiap negeri mempunyai senarai produk yang berbeza yang mungkin dikecualikan untuk pemborong. Anda harus berjumpa dengan jabatan pendapatan atau agensi cukai jualan negeri anda untuk mendapatkan senarai lengkap. Namun, secara umum, pemborong hanya boleh mengecualikan barang yang mereka jual. Contohnya, di Florida anda tidak boleh menuntut pengecualian cukai jualan untuk bekalan pejabat walaupun mereka perlu menghantar pesanan kepada pelanggan anda. Sekiranya anda mengeluarkan barang niaga dari inventori untuk kegunaan peribadi atau perniagaan dan anda tidak membayar cukai jualan padanya semasa pembelian, anda mesti menghantar cukai penggunaan pada barang tersebut.

Serahkan Sijil Pengecualian kepada Pembekal

Setelah mendapat pendaftaran yang tepat dari agensi percukaian negeri anda, anda perlu memberikan dokumentasi kepada pembekal anda. Tanpa bukti bahawa anda membeli barang untuk dijual kembali, kebanyakan pembekal akan bersikeras untuk mengenakan cukai penjualan pada pembelian anda kerana tanggungjawab untuk memungut dan membayar cukai terpikul di tangan mereka. Tanyakan kepada setiap pembekal bagaimana dia lebih suka anda menyampaikan sijil pengecualian, seperti melalui faks atau surat, dan segera patuhi. Anda juga harus bertanya sama ada pembekal akan menyimpan fail sijil anda sehingga anda tidak perlu memberikannya pada pesanan yang akan datang.