Cara Memasukkan Bank

Memulakan bank adalah masalah peraturan dan undang-undang yang rumit. Salah satu elemen yang berkaitan dengan penubuhan bank adalah penubuhan entiti undang-undang itu sendiri. Biasanya, bank adalah syarikat. Proses penggabungan bank tidak berbeza dengan cara yang berkaitan dengan mewujudkan syarikat korporat jenis lain. Walaupun terdapat sedikit perbezaan, proses untuk menggabungkan bank adalah sama di semua negeri di negara ini, menurut "Korporasi: Contoh & Penjelasan" oleh Alan R. Palmiter.

1

Dapatkan borang penyatuan dari setiausaha negara di bidang kuasa di mana bank akan beroperasi.

2

Masukkan nama bank yang dicadangkan di bahagian atas borang. Di muka, sahkan bahawa nama itu ada dan belum digunakan. Sahkan ketersediaan dengan menggunakan alat carian di laman web agensi atau dengan menghubungi bahagian korporat dan meminta anggota kakitangan mengesahkan ketersediaan.

3

Senaraikan alamat prinsip bagi bank di tempat yang disediakan. Biasanya, bank yang baru ditubuhkan tidak mengekalkan pejabat cawangan.

4

Sertakan tujuan khusus untuk organisasi itu diatur. Tidak seperti banyak syarikat lain yang membenarkan penyataan tujuan yang luas, sebuah syarikat bank mesti mempunyai tujuan yang ditentukan secara khusus. Pernyataan tujuan berbunyi "syarikat ditubuhkan untuk terlibat dalam operasi yang dibenarkan oleh bank di bawah undang-undang persekutuan dan undang-undang negeri ini."

5

Kenal pasti dengan nama dan alamat anggota lembaga pengarah awal. Perlu diingat bahawa peraturan perbankan negeri dan persekutuan menetapkan syarat dan batasan pada siapa yang berkhidmat di dewan pengarah bank, mandat terpisah dan terlepas dari undang-undang penggabungan.

6

Namakan ejen untuk servis proses. Ejen untuk proses proses adalah individu atau entiti undang-undang lain yang dicalonkan oleh syarikat untuk menerima perkhidmatan saman dan petisyen sekiranya bank disaman. Ejen perkhidmatan mesti mengekalkan alamat fizikal dalam keadaan diperbadankan.

7

Tandatangan borang penyertaan.

8

Failkan borang dalam talian atau di pejabat setiausaha negara di dunia nyata. Bayar yuran pemfailan pada masa yang sama. Penyataan artikel penggabungan, dan pembayaran yuran, melengkapkan proses penubuhan bank.