Cara Mengeluarkan Aplikasi Dari Komputer Apple

Sekiranya anda seperti banyak pengusaha, anda mungkin memuat turun perisian untuk perniagaan anda sekali-sekala. Sebenarnya, semasa mencari aplikasi yang sesuai untuk tugas, anda boleh memuat turun dan memasang beberapa aplikasi serupa untuk menentukan yang paling sesuai dengan keperluan anda. Namun, apabila anda menemui aplikasi yang ingin anda gunakan, anda masih mempunyai aplikasi lain di komputer anda yang memerlukan ruang cakera keras yang berharga. Menyahpasang aplikasi pada komputer Windows agak mudah kerana fitur "Tambah / Buang Program" di Panel Kawalan. Namun, pengguna Mac OS X tidak mempunyai utiliti tersebut. Walaupun begitu, menyahpasang program pada Mac seringkali merupakan tugas yang lebih mudah daripada pada Windows, namun dengan membuang beberapa aplikasi Mac, anda mesti membuang Bundel Aplikasi dan fail yang berkaitan secara manual.

Mac OS X

1

Klik ikon "HD" pada desktop Mac OS X untuk membuka tetingkap Finder baru. Tekan kekunci "Cmd-Shift-A" untuk membuka Tetingkap Aplikasi di Pencari.

2

Tatal ke bawah dan klik kanan aplikasi yang ingin anda pasang. Pada menu pop timbul, klik pilihan "Pindah ke Sampah". Tutup atau kecilkan tetingkap Finder.

3

Klik kanan tong sampah di dok, dan klik "Kosongkan Sampah." Mac OS X mengeluarkan aplikasi dari komputer.

Mac OS X Lion

1

Klik ikon "Launchpad" di dok.

2

Klik ikon aplikasi yang ingin anda nyahpasang dan tahan butang tetikus kiri sehingga ikon mula bergoyang atau goyang.

3

Klik "X" yang muncul di atas ikon aplikasi setelah ia mulai bergetar. Klik butang "Padam" untuk membuang aplikasi dari komputer Mac.

Buang Kumpulan Aplikasi, Fail Perpustakaan dan Pilihan (Semua Versi Mac OS X)

1

Klik ikon "HD" pada desktop Mac OS X. Tekan "Shift-Cmd-G" untuk membuka tetingkap "Pergi ke folder" baru.

2

Masukkan "~ / Perpustakaan" di kotak teks dan klik butang "Pergi". Tinjau senarai folder aplikasi dan sorot folder yang berlabel dengan nama aplikasi yang anda nyahpasang.

3

Klik kanan folder aplikasi yang dipilih, dan klik "Pindah ke Sampah" pada menu pop timbul.

4

Klik kanan tong sampah pada dok Mac OS X dan klik "Kosongkan Sampah." Mac OS X membuang semua fail yang berkaitan dengan program yang anda nyahpasang dari komputer.