Apakah Pendapatan Kasar Utama?

Definisi pendapatan kasar utama bergantung pada konteksnya. Dalam cukai, pendapatan kasar dan pendapatan kasar utama bermaksud perkara yang sama. Walau bagaimanapun, ketika mengira hak untuk faedah tertentu atau kelayakan pinjaman, agensi mungkin memerlukan jumlah kasar sumber pendapatan utama pemohon. Kaedah yang berguna untuk memahami makna istilah ini adalah dengan mengkaji penggunaannya dalam beberapa tetapan dan membezakannya dengan kaedah lain untuk mengira pendapatan.

Pendapatan Kasar vs Bersih

Pendapatan kasar merangkumi jumlah wang yang diperoleh oleh syarikat atau pekerja dalam jangka masa tertentu, sebelum ada potongan. Sebagai contoh, pendapatan kasar seorang pekerja mungkin $ 30,000, tetapi pekerja tersebut tidak akan menghasilkan $ 30,000 di dalam poketnya. Untuk mengira pendapatan bersih, atau pendapatan selepas pemotongan, tolak cukai, insurans dan perbelanjaan lain dari pendapatan kasar.

Pendapatan Kasar dan Cukai Utama

Perkhidmatan Hasil Dalaman mengira liabiliti cukai anda dari pendapatan kasar anda, juga dikenali sebagai pendapatan kasar utama. IRS menggunakan pendapatan kasar anda sebagai titik permulaan dan melakukan pemotongan tertentu untuk mencapai pendapatan kasar anda yang disesuaikan. Potongan yang diluluskan oleh IRS termasuk, antara lain, akaun simpanan perubatan, tunjangan berbayar, insurans bekerja sendiri dan perbelanjaan bergerak.

Pendapatan Kasar Utama dan Bahagian 5

Jabatan Perumahan dan Pembangunan Bandar juga menggunakan pendapatan kasar anda untuk memperoleh pendapatan kasar yang disesuaikan semasa mengira hak anda untuk program perumahan. Perumahan dan Pembangunan Bandar menggunakan kedua-dua pendapatan kasar yang diselaraskan yang disukai oleh IRS dan jenis pendapatan kasar lain yang disebut Bahagian 5. Definisi Bahagian 5 merangkumi unjuran pendapatan kasar semua anggota isi rumah dewasa untuk 12 bulan akan datang. Ini merangkumi sebarang faedah, dividen, hadiah dan kemenangan perjudian yang dikenakan cukai.

Pendapatan Kasar Primer dan Sumber Pendapatan Lain

Pemberi pinjaman meminta agar peminjam memberikan maklumat mengenai pendapatan kasar utama mereka. Jenis pendapatan kasar ini merangkumi sumber pendapatan utama, tidak termasuk sumber pendapatan yang tidak dianggap berkaitan dengan pembayaran pinjaman. Pengecualian tertentu berbeza antara satu pemberi pinjaman dengan yang lain. Contohnya, warisan dan prosiding insurans hayat mungkin dikecualikan.