Etika Perniagaan dan Rantaian Perintah

Mengikut etika rantai perintah yang betul bukan sahaja dapat meningkatkan kemahiran perniagaan, ia juga membantu syarikat berjalan dengan lebih lancar dan cekap. Kekacauan di sebuah syarikat akan timbul sekiranya pekerja dapat melakukan apa sahaja dan melaporkan kepada sesiapa yang mereka mahukan. Walau bagaimanapun, pekerja kadang-kadang merasa perlu memutuskan rantai arahan kerana kegagalan pengurusan syarikat.

Mengikuti Rantaian Perintah

Rantai arahan bermaksud menuju ke tahap kuasa yang seterusnya. Sebagai contoh, pekerja berpangkat dan berkas akan melaporkan kepada penyelia, dan penyelia melaporkan kepada pengurus. Dalam budaya perniagaan Amerika, pekerja tidak boleh melewati tangga. Sebagai contoh, pekerja peringkat permulaan tidak boleh mengadu kepada CEO mengenai masalah dengan rakan sekerja. Memecahkan rantai arahan menunjukkan kurangnya penghormatan terhadap kewibawaan.

Pengecualian

Kadang-kadang seorang pekerja tidak mempunyai pilihan selain memutuskan rantai arahan. Pekerja paling sering memutuskan rantai komando kerana penyelia mengabaikan aduan, menurut Jeffrey Kassing dalam artikel Jurnal Komunikasi Perniagaan 2009. Seorang pekerja juga mungkin memutuskan rantai perintah untuk menyuarakan pendapatnya mengenai penyelia dengan prestasi kerja yang buruk, atau untuk melaporkan pelanggaran etika - seperti pengurus yang mencuri dari syarikat.

Organisasi Tidak Formal

Syarikat-syarikat dengan ukuran yang besar mengembangkan rangkaian tidak rasmi kerana perbincangan pejabat dan hubungan sosial. Organisasi tidak formal mempunyai hierarki dan organisasi kepimpinan mereka sendiri. Peserta dalam kumpulan tidak rasmi cenderung untuk mengatur berdasarkan jabatan atau persamaan dalam tugas pekerjaan. Pengurus sering menggunakan rangkaian tidak rasmi untuk mengesampingkan karenah dalam organisasi formal. Sebagai contoh, pengurus mungkin bekerjasama dengan pemimpin kumpulan tidak rasmi untuk meningkatkan produktiviti daripada berusaha menegur pekerja. Pemimpin sering menyokong atau mendorong penggunaan rangkaian tidak rasmi.

Petua

Pemimpin harus mengajar pekerja mereka mengenai rantai arahan. Masalah harus berada di rantai serendah mungkin dalam hierarki kecuali jika penyelia merasakan ia layak mendapat perhatian pegawai atasan. Pekerja harus mengkaji rantai arahan organisasi dan menghormatinya. Menentukan siapa yang akan dilaporkan menjadi sukar di syarikat yang tidak ortodoks, seperti organisasi matriks. Dalam organisasi matriks, misalnya, seorang pekerja dapat memiliki beberapa pengurus yang memiliki kewenangan atas seorang pekerja untuk menggunakan keahliannya ketika diperlukan.