Cara Merancang Hari Pembangunan Kakitangan

Hari pengembangan kakitangan yang terancang dapat membantu pekerja anda mengasah kemahiran mereka, menjalin semula hubungan dengan rakan sekerja mereka dan membangkitkan minat baru dalam projek dan tujuan. Anda perlu menentukan matlamat tepat hari ini dan melaksanakan aktiviti yang menarik bagi pekerja anda. Contohnya, malam permainan mungkin berjaya dalam satu perniagaan, tetapi menjadi sumber kebosanan dan keluhan dalam perniagaan yang lain.

Tentukan Matlamat Anda

Tanpa tujuan tertentu, hari pembangunan boleh menjadi kekacauan. Tentukan apa yang anda mahu pekerja anda pelajari atau - jika anda menjalani hari pembangunan yang kurang tersusun - bagaimana anda mahu mereka merasakan. Contohnya, jika anda mahu pekerja menjalin hubungan yang lebih kuat antara satu sama lain, tujuan anda mungkin adalah untuk mewujudkan hari yang menyeronokkan dan santai yang dapat membantu kakitangan anda merasa lebih dekat. Sekiranya pekerja anda perlu mempelajari sekumpulan tugas tertentu, nyatakan ini dalam senarai yang jelas dan ringkas.

Meminta Input Pekerja

Hari pembangunan akhirnya dirancang untuk memberi manfaat kepada pekerja anda, jadi jangan malu untuk meminta maklum balas kepada mereka. Galakkan mereka untuk memberikan komen pada hari tinjauan sebelumnya dan tanyakan kepada mereka apa jenis aktiviti pengembangan profesional yang mereka nikmati. Pertimbangkan untuk mencalonkan beberapa kakitangan dari setiap jabatan untuk membantu merancang hari tersebut. Minta pengurus untuk memberitahu anda sekiranya kakitangan mereka tidak mempunyai kemahiran utama. Anda mungkin mendapati, sebagai contoh, bahawa kakitangan perkhidmatan pelanggan anda tidak tahu bagaimana mengurus pelanggan yang marah.

Rancang Program Anda

Rancang program anda dengan penuh perhatian terhadap matlamat anda. Sekiranya anda menjalankan perniagaan kesihatan dan perlu mendidik alat bantu kesihatan rumah tentang cara menangani pesakit kurang upaya, cari teks dan kajian yang anda rencanakan untuk bergantung dan berunding dengan standard dan garis panduan negeri dan nasional. Komponen pendidikan program anda harus diperhatikan sebelum anda mula merancang aktiviti "menyeronokkan". Sekiranya anda bekerja dengan profesional berlesen, anda mungkin ingin berunding dengan lembaga perlesenan negeri anda untuk melihat apakah anda dapat menawarkan kredit pendidikan berterusan untuk program anda. Lembaga pelesenan mungkin memerlukan anda menyerahkan kurikulum anda beberapa bulan lebih awal atau menggunakan tenaga pengajar yang diperakui. Peguam, misalnya, boleh meminta kebenaran dari persatuan bar tempatan mereka untuk menawarkan kredit pendidikan undang-undang yang berterusan untuk seminar pengembangan profesional.

Minat Drum Up

Setelah anda mempunyai asas-asas program anda, anda perlu memupuk minat dalam program ini untuk memastikan anggota staf hadir dengan senang hati, terutamanya jika program ini dijalankan pada hujung minggu atau selepas bekerja. Menawarkan insentif kepada pekerja yang muncul atau menghantar brosur yang melihat kandungan program yang paling menarik. Sekiranya program ini berlangsung pada minggu kerja, izinkan pekerja yang hadir untuk pergi lebih awal atau datang bekerja dengan pakaian kasual. Sekiranya pekerja dapat memperoleh kredit pendidikan berterusan untuk kehadiran, pastikan mereka tahu, kerana pendidikan berterusan percuma boleh menjadi insentif kehadiran yang kuat.