Cara Menyelesaikan Masalah Motherboard Dell Inspiron yang Tidak Berfungsi

Papan induk sangat penting untuk operasi Dell Inspiron; ia terdiri daripada corak litar kompleks yang digunakan untuk menghantar data dan elektrik ke komponen yang dihubungkan ke papan. Sekiranya motherboard gagal, peranti perkakasan mungkin berhenti bertindak balas atau notebook mungkin membeku atau gagal dihidupkan. Dell memberikan perkhidmatan pembaikan kepada pelanggannya, tetapi mungkin memerlukan masa berminggu-minggu bagi pengeluar komputer untuk mengembalikan PC kepada anda. Bagi kebanyakan perniagaan kecil, kehilangan peralatan penting dalam jangka masa panjang boleh membawa kesan yang merosakkan pada hasil kerja. Sebelum menghubungi Dell untuk mendapatkan bantuan, lakukan penyelesaian masalah pada peranti untuk menentukan sama ada komputer memerlukan perkhidmatan pembaikan atau apakah masalahnya dapat diselesaikan tanpa bantuan luar.

1

Periksa LED penunjuk kuasa di bahagian depan Dell Inspiron untuk mengesahkan bahawa komputer dimatikan. Sekiranya LED menyala, tahan butang kuasa selama 10 saat untuk mematikan PC.

2

Pastikan penyesuai kuasa disambungkan ke soket arus terus yang terletak di sisi komputer dan kemudian sahkan bahawa hujung penyesuai kuasa yang lain dipasang ke soket yang berfungsi. Tekan butang kuasa untuk menghidupkan PC.

3

Dengarkan serangkaian bunyi bip, yang disebut kod bip, yang menunjukkan masalah pada perkakasan. Satu atau tiga bunyi bip menunjukkan kegagalan papan induk.

4

Periksa pada skrin untuk melihat mesej ralat jika komputer gagal mengeluarkan kod bip. Mesej "Ralat Checksum CMOS" dan "Tiada Gangguan Pencatat Waktu" menunjukkan kegagalan papan induk.

5

Mulakan semula komputer jika tidak ada mesej ralat yang muncul. Tekan "F12" pada skrin logo Dell untuk memuatkan menu but.

6

Gunakan kekunci arah untuk memilih "Diagnostik." Tekan "Enter" untuk menjalankan Penilaian Pra-Boot, ujian diagnostik asas yang memeriksa kesilapan perkakasan kritikal.

7

Tekan "N" jika diminta dan kemudian tekan sebarang kekunci untuk pergi ke Dell Diagnostics. Klik "Ujian Lanjutan" untuk melakukan diagnostik menyeluruh pada peranti yang disambungkan ke sistem. Sekiranya ralat dikesan semasa ujian, tuliskan mesej yang berkaitan dan ikuti langkah penyelesaian masalah yang disediakan, jika berkenaan.

8

Klik "Keluar" jika ujian lanjutan diselesaikan tanpa masalah. Tekan "F2" pada layar logo untuk pergi ke penyediaan sistem.

9

Gunakan pad arah untuk memilih "Pemeliharaan" dan kemudian tekan "+" untuk melihat lebih banyak pilihan.

10

Pilih "Muatkan Lalai." Tekan "Enter" dan ikuti arahan di skrin untuk mengembalikan tetapan perkakasan ke konfigurasi asalnya.

11

Tekan "Esc." Pilih "Simpan / Keluar" dan kemudian tekan "Enter" untuk berhenti dari persediaan. Sekiranya ralat yang berkaitan dengan papan induk masih berlaku walaupun menyelesaikan masalah, hubungi Dell untuk bantuan lebih lanjut.