Apa itu Iklan Selektif?

Pengiklanan selektif memberi tumpuan kepada mewujudkan permintaan untuk jenama produk atau perkhidmatan tertentu. Sebagai contoh, pengeluar soda sering mempromosikan setiap jenama yang mereka buat dengan kempen pemasaran khusus. Sebaliknya, pengiklanan utama berfokus pada mewujudkan permintaan untuk kelas atau kategori produk umum.

Kepentingan

Menjana permintaan selektif adalah matlamat banyak iklan yang dihadapi oleh pengguna. Iklan televisyen dan radio, iklan majalah dan surat khabar, dan papan tanda produk di kedai biasanya menonjolkan faedah khusus jenama tunggal, sama ada harga rendah, berkualiti tinggi, rasa unik atau ciri khas lain.

Pertimbangan

Pengiklanan selektif boleh menipu. Sebagai contoh, artikel pada bulan Desember 2010 di majalah "Forbes" menyoroti bagaimana dana bersama memfokuskan usaha pemasaran mereka dengan memilih dana berprestasi tinggi untuk memikat para pelabur, yang mungkin menganggap setiap produk yang ditawarkan oleh organisasi berkinerja baik. Tetapi taktik ini menyembunyikan fakta bahawa dana berprestasi tinggi mungkin tidak menunjukkan kemampuan sebenar syarikat; pada tahun-tahun tertentu, ada kemungkinan sejumlah dana akan berfungsi dengan baik sementara pengasas lain, tanpa mengira kemahiran pengurus dana bersama.

Perbandingan

Kadang kala pengiklan ingin membuat permintaan untuk keseluruhan kategori produk atau perkhidmatan dan bukannya satu jenama. Untuk ini mereka menggunakan iklan utama. Sebagai contoh, pembekal unggas mungkin mengumpulkan sumber untuk mempromosikan ayam sebagai alternatif yang sihat untuk daging merah, atau pembekal telur mungkin melancarkan kempen pengiklanan untuk meningkatkan kesedaran masyarakat tentang manfaat kesihatan yang ditawarkan oleh telur. Dalam kedua kes ini, peningkatan permintaan selektif adalah tujuan akhirnya - bagaimanapun, perniagaan individu bersaing satu sama lain. Tetapi tujuan sementara adalah menaikkan saluran air untuk semua kapal di industri, biasanya dengan menaikkan status kategori produk daripada kategori produk yang bersaing.

Pendekatan Gabungan

Pengiklan yang menggunakan iklan selektif menganggap ada permintaan utama yang ada. Sebagai contoh, pengeluar radio mengetahui bahawa ada orang yang sudah ada di pasaran untuk membeli radio, jadi ia mengiklankan iklannya untuk mempromosikan ciri khas produknya daripada memuji faedah umum memiliki radio. Tetapi apabila kategori produk baru memasuki pasaran - misalnya, penemuan atau teknologi baru - iklannya mesti menghasilkan permintaan untuk kategori produk dan juga jenama tertentu. Kemunculan komputer peribadi hanya menimbulkan cabaran iklan seperti ini; pengeluar harus menjelaskan mengapa komputer peribadi pada umumnya diperlukan dan juga mempromosikan jenama khusus mereka.