Terangkan Derivatif di Pasaran Saham

Derivatif adalah bentuk pelaburan yang bergantung pada perubahan dalam instrumen kewangan tertentu. Mereka biasanya dicirikan oleh kewajipan kontrak antara dua pihak dengan idea yang berlawanan mengenai keadaan pasaran. Selain itu, kebanyakan derivatif sangat dimanfaatkan, yang bermaksud bahawa nisbah risiko-ke-ganjaran tinggi. Terdapat banyak jenis derivatif yang tersedia untuk peserta pasaran.

Pilihan Saham

Opsyen saham adalah antara derivatif yang paling popular namun berisiko yang tersedia untuk pelabur dan peniaga. Opsyen saham adalah kontrak untuk membeli atau menjual saham tertentu pada harga yang ditetapkan pada bila-bila masa sebelum tamat kontrak. Opsyen "panggilan" memberikan pembeli pilihan hak untuk membeli stok pada harga yang ditentukan sementara pilihan "put" menawarkan hak untuk menjual saham pada harga yang ditentukan sebelumnya. Di Amerika Syarikat, satu kontrak mengendalikan 100 saham "pendasar" saham. Contohnya, jika saham dengan saham ABC diperdagangkan pada harga $ 100 sesaham, pilihan panggilan boleh memberikan hak kepada pembeli untuk membeli saham ABC pada harga $ 110 sesaham pada bila-bila masa antara pembelian kontrak dan tarikh luputnya. Kontrak ini mungkin tamat dalam sebulan atau tahun dari sekarang.Kontrak ini mempunyai nilai yang kecil bagi pemegang opsyen kecuali ABC menaikkan harga. Tetapi jika ABC akhirnya berdagang dengan harga $ 120 per saham, pemegang panggilan dapat membeli saham dengan potongan harga pada harga pasaran. Sebagai alternatif, pemegang opsyen hanya boleh menjual kontrak di pasaran terbuka untuk mendapatkan keuntungan, kerana kontrak itu sekarang lebih berharga.

Niaga hadapan

Niaga hadapan adalah derivatif spekulatif di mana entiti yang mendasari adalah indeks pasaran saham, komoditi seperti daging lembu atau jagung atau kenderaan ekonomi lain. Kedua-dua pihak dalam kontrak niaga hadapan hanya membuat spekulasi mengenai nilai masa depan entiti yang mendasari dan membuat pertaruhan berdasarkan pendapat ini. Niaga hadapan adalah derivatif "penyelesaian tunai" yang berdagang di pasaran terbuka. Walaupun pilihan saham diselesaikan dalam saham sebenar sekiranya pemegang opsyen memilih untuk melaksanakan kontrak, niaga hadapan tidak memberikan item kontrak atau entiti sebagai bagian dari terma derivatif. Sebaliknya, jika pemegang kontrak masa depan memilih untuk melaksanakan syaratnya, dia hanya akan menerima wang tunai jika spekulasi itu betul. Selalunya, peniaga niaga hadapan menjual kontrak itu sendiri kemudian untuk keuntungan atau kerugian yang disebabkan oleh perubahan nilai asasnya.

Ke hadapan

Kontrak hadapan dibuat antara dua pihak yang bersetuju untuk memindahkan wang tunai antara satu sama lain berdasarkan hasil keadaan pasaran. Setiap pihak mempunyai pendapat yang bertentangan tentang bagaimana entiti yang mendasari kemungkinan akan berubah nilainya. Entiti yang mendasari boleh menjadi apa sahaja kerana kontrak sepenuhnya dapat disesuaikan. Sebagai contoh, kedua-dua pihak boleh menyusun kontrak hadapan berdasarkan ramalan perubahan harga dalam satu saham atau keseluruhan indeks pasaran saham. Ketika stok bergerak, salah seorang anggota kontrak itu betul dalam ramalan mereka sementara yang lain salah. Oleh itu, yang kalah membayar pemenang wang tunai yang ditentukan oleh kontrak. Tetapi kontrak ini boleh menjadi jauh lebih kompleks daripada ini kerana tidak ada batasan kreativiti yang mungkin digunakan oleh peserta kontrak semasa merangka perjanjian. Niaga hadapan adalah salah satu bentuk ke hadapan,tetapi mereka diseragamkan untuk memudahkan perdagangan oleh orang ramai. Penerusan bukan niaga hadapan tidak diperdagangkan di bursa.