Cara Menghapus Gambar Pendua di Picasa

Picasa memberi anda persediaan yang mantap untuk menjaga dan mengatur koleksi foto anda dengan pilihan untuk memberi tag, memuat naik dan bahkan pengecaman wajah automatik. Kadang-kadang anda mungkin menyedari bahawa anda mempunyai lebih dari satu salinan foto dalam koleksi Picasa anda. Anda boleh membuang pendua secara manual, walaupun ini agak menyusahkan. Pilihan lain adalah menggunakan salah satu ciri "eksperimental" Picasa di mana gambar anda dianalisis dan hanya gambar yang dikenal pasti sebagai pendua yang dipaparkan. Kaedah ini biasanya boleh dipercayai tetapi kerana ia bersifat eksperimen, mungkin tidak boleh dipercayai sepenuhnya.

1

Buka Picasa.

2

Cari kumpulan gambar pendua pertama di Picasa. Cari sendiri atau biarkan Picasa berusaha mengenal pasti mereka secara automatik. Sekiranya anda memilih yang terakhir, klik menu lungsur "Alat", klik "Eksperimental", kemudian klik "Tunjukkan Fail Pendua." Picasa akan memaparkan skrin baru dengan hanya gambar yang dikenal pasti sebagai pendua. Pendua tidak akan selalu muncul berdampingan, jadi anda mungkin perlu menatal ke atas atau ke bawah untuk mencari pendua untuk gambar yang diberikan.

3

Perhatikan sama ada kumpulan pendua pertama berada dalam folder yang sama di Picasa atau tersebar di lebih daripada satu folder. Sekiranya pendua berada dalam satu folder, maka anda mempunyai salinan di satu lokasi. Anda boleh memadam pendua dengan selamat, meninggalkan satu yang asli. Sekiranya mereka berada di lebih dari satu folder, anda mungkin atau mungkin tidak mahu menghapusnya.

4

Tentukan tindakan yang anda mahu lakukan sekiranya fail berada dalam folder yang berbeza. Anda mungkin mahu menghapus pendua dari Picasa dan cakera keras anda, atau anda mungkin mahu menyembunyikan gambar atau foto tersebut. Foto tersembunyi tetap ada di dalam cakera keras anda tetapi tidak dipaparkan di Picasa.

5

Klik kanan pada gambar pendua.

6

Pilih pilihan yang sesuai dengan tindakan yang ingin anda lakukan. Pilihan anda adalah "Padam dari Cakera" atau "Sembunyikan."

7

Terus memeriksa dan membuang gambar pendua sehingga anda mengeluarkan semua gambar tersebut.