Cara memuat turun dan menggunakan templat laman web

Templat menawarkan kaedah pantas untuk perniagaan dan bukan perancang untuk membina laman web. Dengan templat, susun atur, palet warna dan kebanyakan grafik sudah dibuat sebelumnya. Anda hanya perlu membekalkan kandungannya. Beberapa syarikat berbeza menawarkan templat laman web untuk dimuat turun. Ada yang mengenakan bayaran atau merupakan sebahagian daripada program keahlian, tetapi banyak yang percuma.

Muat turun templat

Laman web yang menawarkan templat menyediakan pautan ke fail templat. Kerana templat terdiri daripada beberapa fail, ia datang dalam format termampat seperti ZIP. Sekiranya penyemak imbas anda mengenali jenis fail pemampatan, fail tidak akan dimampatkan untuk anda sebagai sebahagian daripada proses muat turun. Jika tidak, anda boleh mengklik dua kali fail yang dimuat turun pada cakera keras anda dan sistem operasi anda akan mencari aplikasi untuk membukanya, atau meminta anda memilihnya. Setelah tidak dimampatkan, fail yang dimuat turun meletakkan folder di komputer anda yang mengandungi semua fail yang berkaitan dengan templat, termasuk fail HTML, fail grafik, helaian gaya CSS dan skrip luaran.

Pemegang Tempat Teks

Apabila anda membuka mana-mana fail HTML dalam folder templat dengan perisian penyuntingan Web anda, blok teks placeholder, juga dikenal sebagai teks "dummy", tandakan kawasan pada templat di mana anda perlu memasukkan kandungan teks anda sendiri. Kadang-kadang teks placeholder bersifat instruksional dengan frasa seperti "Masukkan Tajuk Di Sini", tetapi berkali-kali teks itu terdiri daripada frasa "lorem ipsum" Latin yang tidak bererti yang hanya bermaksud menyimpan ruang untuk kandungan anda.

Pemegang Tempat Grafik

Templat juga merangkumi tempat letak untuk grafik. Dengan templat bertema, banyak grafik yang disediakan membentuk sebahagian daripada reka bentuk dan siap digunakan. Anda tidak perlu menyesuaikannya. Grafik lain mungkin tempat letak kelabu kosong yang anda ganti dengan gambar anda sendiri sebagai sebahagian daripada penyesuaian anda. Semasa mengganti grafik dalam templat, gambar yang anda tambahkan harus mempunyai dimensi yang sama dengan yang diganti atau anda berisiko memutarbelitkan templat.

Menyesuaikan Kod

Templat yang mengandungi skrip atau elemen dinamik lain yang perlu anda sesuaikan untuk berfungsi di pelayan Web anda biasanya merangkumi baris komen instruksional antara kod yang dapat dilaksanakan untuk menunjukkan secara khusus di mana anda harus membuat perubahan untuk laman web anda dan baris apa yang tidak boleh anda ubah. Sekiranya kodnya sangat rumit dan sukar dilaksanakan, muat turun templat mungkin merangkumi fail "ReadMe" yang berasingan yang menerangkan bagaimana kod tersebut berfungsi dan cara menyesuaikannya.