Cara Membuat Pemasa di Powerpoint

Dalam satu kajian mengenai keberkesanan pemasa undur di lintasan pejalan kaki, Jacob N. Schmitz dari University of Nebraska menetapkan bahawa pejalan kaki yang menghadapi hitungan mundur berjalan lebih cepat di seberang jalan. Orang dikondisikan untuk merasakan urgensi hitung mundur, jadi apabila jumlah jam menurun, tindakan meningkat. Gunakan kesan ini untuk mendapatkan penonton di tempatnya sebelum persembahan PowerPoint anda yang seterusnya. Kesan animasi tidak mempunyai hitungan mundur, tetapi anda boleh membuatnya dengan sedikit usaha.

1

Lancarkan PowerPoint, jika anda belum melakukannya. Klik "Slaid Baru" pada tab Laman Utama.

2

Klik pada tab "Masukkan" dan pilih "Kotak Teks." Klik dan seret pada slaid untuk melukis kotak teks. Taipkan masa permulaan untuk undur anda. Contohnya, jika anda mahu undur satu minit, ketik "1:00," tanpa tanda petik, ke dalam kotak.

3

Laraskan tetapan fon, saiz dan warna anda. Klik pada kotak teks dan kemudian klik pada garis sempit di sekelilingnya sehingga menjadi padat. Ini memilih kotak teks sebagai keseluruhan objek sehingga anda dapat membuat perubahan format pada konten. Klik pada tab "Home" dan pilih fon, saiz dan warna dari bahagian Font. Sebaik-baiknya fonnya hendaklah sekurang-kurangnya 30 titik fon, dan yang lebih besar lebih baik.

4

Tetapkan warna isian untuk kotak teks. Klik "Isi Bentuk" dari bahagian Lukisan di sebelah kanan tab Laman Utama. Pilih warna isian yang sesuai dengan latar belakang slaid anda.

5

Pilih kesan animasi untuk pemasa anda. Klik tab "Animasi" dan pilih salah satu kesan dari bahagian Animasi. Pilih kesan halus seperti Muncul atau Pudar.

6

Klik menu lungsur di bahagian Waktu pada tab Animasi dan tetapkan kesannya ke "Mula Selepas Sebelumnya." Ubah kelewatan kepada bilangan saat yang anda mahukan antara pemberitahuan pemasa anda. Sepuluh saat adalah jumlah yang baik untuk dipilih kerana anda mesti menaip setiap nombor yang muncul pada pemasa. Sekiranya anda memilih selang satu saat, anda perlu membuat 60 kotak teks secara manual.

7

Klik untuk memilih kotak teks anda sekali lagi dan kemudian tekan "Ctrl-C" pada papan kekunci untuk menyalinnya. Tekan "Ctrl-V" untuk menampal salinan. Perhatikan bahawa salinan akan muncul sedikit ke bawah dan di sebelah kanan yang asal.

8

Klik pada salinannya dan ubah masa menjadi kurang daripada yang asal. Sekiranya anda memilih 10 saat untuk kelewatan animasi, kurangkan jumlahnya dengan 10 saat.

9

Tekan "Ctrl-V" untuk menampal kotak teks lain dan ubah masa ke selang seterusnya ke bawah. Ulangi sehingga anda mencapai sifar.

10

Tekan "Ctrl-A" untuk memilih semua kotak teks pada slaid. Klik pada tab "Format" di sebelah kanan reben Microsoft Office. Klik "Sejajarkan" dan pilih "Tengah." Klik "Sejajarkan" sekali lagi dan pilih "Pusat." Sekarang semua kotak teks disusun satu sama lain di tengah-tengah slaid. Apabila anda memulakan slaid, mereka akan berubah pada kelewatan yang anda tetapkan, dikira menjadi sifar.