Cara Memasukkan JPG dalam PowerPoint Header

Membuat persembahan perniagaan dengan Powerpoint Microsoft sering memerlukan penyertaan logo perniagaan melalui tayangan slaid. Daripada memasukkan foto secara manual pada setiap halaman persembahan, anda dapat menggunakan Powerpoint's Slide Master untuk meletakkan foto .JPG ke dalam tajuk anda sekali, dan memaparkannya di seluruh persembahan di lokasi yang sama persis di setiap halaman.

1

Buka persembahan Powerpoint di mana anda ingin meletakkan foto .JPG.

2

Klik tab "Lihat" di bahagian atas aplikasi untuk memasuki menu Lihat. Pilih "Slide Master" di bawah bahagian Master Views.

3

Pilih kawasan tajuk slaid anda dan kemudian klik pada tab "Masukkan" di sepanjang bahagian atas aplikasi.

4

Klik tab "Masukkan" di sepanjang menu atas dan kemudian klik butang "Header & Footer" untuk menambahkan header ke slaid jika tidak ada. Klik pada tab "Catatan dan Pemberitahuan" dan letakkan tanda centang ke dalam kotak di sebelah "Header." Masukkan maklumat tajuk yang ingin anda paparkan pada slaid anda, kemudian tekan butang "Terapkan ke Semua".

5

Klik ikon "Gambar" untuk membuka penyemak imbas fail. Arahkan ke lokasi pada pemacu anda di mana fail .JPG berada dan sorot fail tersebut di dalam tetingkap penyemak imbas. Tekan butang "Masukkan" untuk memuat foto ke dalam tajuk.

6

Sesuaikan ukuran foto dengan menyeret kotak di sepanjang sisi foto ke luar untuk memperbesar foto dan ke dalam untuk mengecilkan foto. Pindahkan foto ke posisi yang diinginkan dengan mengklik foto dan memindahkannya ke dalam slaid sambil menahan butang tetikus. Foto akan muncul di lokasi yang sama pada setiap slaid sepanjang persembahan.