Teknik Merchandising Kedai Runcit

Merchandising adalah seni mengadakan kedai untuk mendorong pengguna membeli lebih banyak produk. Menyerahkan produk di rak lebih penting lagi dalam persekitaran runcit, kerana kebanyakan produk mempunyai jangka hayat yang terhad, jadi seberapa cepat produk yang keluar dari kedai dapat menghasilkan atau memecah keuntungan anda.

Penempatan Rak

Di mana anda meletakkan barang di rak kedai anda dapat mengirim isyarat halus kepada pelanggan anda yang memberi kesan sama ada mereka membuat pembelian. Produk yang paling mahal biasanya duduk di rak tertinggi, sehingga menimbulkan istilah "rak atas." Rak bawah harus mengandungi produk "destinasi", atau barang yang dicari dan dibeli oleh orang ramai tanpa mengira harga atau promosi. Tempah rak bawah untuk produk yang paling tidak popular atau generik. Rak yang sesuai dengan pandangan mata, dikenal sebagai "jangkauan," harus mengandungi produk yang kompetitif, memiliki tingkat pembelian impuls yang tinggi, atau paling menarik bagi pelanggan. Untuk kategori yang lebih kecil di mana anda ingin mempromosikan generik, letakkan jenama kedai di sebelah kanan jenama premium nasional. Stok produk yang berdaya saing secara menegak dan berkaitan antara satu sama lain,supaya pelanggan anda dapat melihat semua produk tanpa perlu turun ke lorong.

Penempatan Promosi

Pelanggan terbiasa melihat produk yang dipromosikan di penutup hujung gedung anda, atau gondola, dan biasanya akan mencari tawaran tersebut. Pastikan meletakkan produk yang dipromosikan di sana yang mempunyai margin keuntungan tertinggi untuk perniagaan anda, dan bukan hanya harga terendah atau promosi terbaik. Gunakan "tong sampah" atau "tong sampah" untuk item penutup, kerana pengguna cenderung mengaitkan tong sampah ini dengan harga yang murah. Naib presiden pemasaran Vestcom, Jeff Weidauer mengesyorkan memasukkan produk jenama kedai kepada setiap promosi cap akhir untuk meningkatkan penjualan mereka.

Paparan Makanan Segar

Semasa menetapkan paparan hasil, selalu ganti sayur-sayuran hijau dengan hasil berwarna terang, seperti wortel atau paprika merah, untuk menarik perhatian pengguna. Mempunyai kotak paparan roti dengan sandaran hitam dan bukannya putih, untuk memastikan bahawa barang yang dipanggang mempunyai pop visual. Gunakan rak kaca di casing, atau gantung kain berwarna terang di atasnya untuk melengkapkan promosi barang dagangan anda. Di semua paparan makanan segar, termasuk deli, rak yang digunakan berperingkat sehingga lebih banyak makanan dapat dilihat oleh pengguna. Gunakan alat peraga, seperti bunga atau botol anggur, jika sesuai untuk mengumpulkan respons emosi yang mendorong pengguna untuk membeli.

Perancangan Kedai

Letakkan pembelian tujuan, seperti susu, telur dan roti, di sudut paling jauh kedai. Semakin banyak produk yang mesti dilalui pengguna untuk mendapatkannya, semakin baik peluang mereka membeli barang tambahan. Sentiasa buat pembelian impuls, seperti majalah dan gula-gula, di dekat daftar tunai. Oleh kerana pengguna menunggu untuk membayar pembelian mereka, paparan ini dapat menarik minat mereka untuk membeli lebih banyak.