Cara Menulis Invois Pembayaran untuk Perkhidmatan yang Diberikan

Mendapatkan bayaran untuk perkhidmatan anda tepat pada masanya adalah aspek penting dalam pemilikan perniagaan kecil, kerana menguruskan penghutang akaun dengan berkesan memastikan anggaran operasi anda tetap berjalan lancar dan dapat memenuhi tanggungjawab kewangan anda sendiri. Untuk menjadi berkesan, invois mesti mempunyai semua maklumat yang diperlukan pelanggan untuk menghantar pembayaran mereka tanpa berlengah.

Bangunkan Borang

Anda boleh membuat borang invois tersuai atau menggunakan sebilangan besar templat yang boleh disesuaikan secara percuma. Untuk hasil terbaik, pilih borang yang dihasilkan komputer. Ini memberi anda kemampuan untuk menulis, menyimpan, mengesan, menghantar dan mencetak invois mengikut keperluan. Borang tersebut harus mempunyai tajuk yang mencatat nama perniagaan, alamat surat, nombor telefon, tarikh invois, nombor invois dan nombor pengenalan cukai jualan anda. Sertakan ruang untuk nama jurujual yang bertanggungjawab untuk transaksi, jika ada.

Isi Maklumat

Isi borang hendaklah menyediakan ruang di sebelah kiri untuk mencatat kuantiti perkhidmatan yang diberikan, dari segi jam atau bilangan perkhidmatan atau barang yang disediakan. Bahagian tengah di sebelah kanan kategori kuantiti harus mempunyai nama perkhidmatan atau barang yang dibeli. Sertakan nombor pesanan pembelian jika pelanggan memberikannya, dan juga penerangan ringkas mengenai caj tersebut. Pecahkan invois ke dalam item baris individu, jika ada, jadi mudah bagi pelanggan anda untuk menganalisis.

Harga

Harga setiap perkhidmatan atau jam harus segera diikuti di sebelah kanan keterangan pada borang invois. Pecahan individu berharga sebanyak mungkin supaya invois bersih dan ringkas. Hitung kos menjadi subtotal, tolak deposit atau pembayaran awal dan tambahkan cukai jualan, jika berkenaan. Berikan jumlah keseluruhan yang perlu dibayar di sebelah kanan bawah invois dan perhatikan tarikh pembayaran.

Syarat

Sertakan syarat invois dalam ringkasan invois. Sertakan bentuk pembayaran yang anda terima, serta perincian mengenai bayaran yang dikenakan untuk pembayaran lewat atau sebahagian. Sertakan kategori yang mencatat, "buat cek dibayar" dan senaraikan nama perniagaan seperti yang anda mahukan muncul di cek. Anda boleh memilih untuk melampirkan salinan perjanjian atau kontrak bertulis pada invois sehingga pelanggan memilikinya untuk rujukan.