Komputer riba Vs. Stesen kerja

Salah satu keputusan terbesar ketika membeli komputer perniagaan adalah sama ada membeli komputer riba atau stesen kerja desktop. Tidak ada jawapan pasti untuk soalan umum ini, kerana kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan. Pada akhirnya, ia bergantung pada keperluan semasa anda dan persekitaran tempat anda bekerja.

Kemudahalihan

Kelebihan terbesar komputer riba adalah mudah alihnya. Penyelesaian all-in-one ini mengandungi keseluruhan sistem komputer anda dalam satu unit yang mudah dibawa. Sebaliknya, stesen kerja sukar diangkut, kerana anda mesti mencabut komponen dan mencari jalan selamat untuk membawa semuanya tanpa menyebabkan kerosakan. Bateri bersepadu meningkatkan daya tahan komputer riba dengan menahan kerja sehingga beberapa jam walaupun terputus dari sumber kuasa. Sebilangan besar stesen kerja desktop bergantung pada sumber kuasa luaran untuk beroperasi, jadi mereka mengikat anda ke sumber tersebut.

Saiz

Komputer riba jauh lebih kecil dan lebih ringan daripada stesen kerja. Bergantung pada keperluan anda, ini boleh menjadi kelebihan atau kekurangan. Walaupun lebih mudah dibawa dan menggunakan ruang meja yang lebih sedikit, komputer riba biasanya mempunyai skrin dan papan kekunci yang lebih kecil daripada stesen kerja desktop. Sekiranya anda menghabiskan seluruh hari kerja anda di satu lokasi, anda mungkin akan lebih selesa di stesen kerja, kerana papan kekunci bersaiz penuh, paparan yang lebih besar dipasang pada sudut tontonan yang lebih ergonomik dan, jika anda menggunakannya, terdapat beberapa monitor.

Kuasa dan Kapasiti

Walaupun komputer riba moden dapat menawarkan prestasi desktop hampir, sistem kelas atas ini hadir dengan harga yang jauh lebih tinggi dan masih tidak dapat menandingi kekuatan pemprosesan mentah desktop kelas atas. Sekiranya semua yang anda cari adalah kuasa pemprosesan paling banyak untuk wang anda, stesen kerja desktop tidak dapat dikalahkan. Stesen kerja biasanya menyokong CPU yang lebih pantas, lebih banyak modul memori dan cakera keras yang lebih besar daripada sistem komputer riba, dan komponennya lebih murah. Sekiranya anda tidak memerlukan mudah alih, anda akan menjimatkan wang perniagaan anda dengan tetap menggunakan stesen kerja.

Naik taraf

Struktur komputer riba yang lebih kecil dan bersepadu juga menjadikannya lebih sukar untuk ditingkatkan atau diperbaiki. Komputer riba moden biasanya menawarkan pilihan yang cukup mudah untuk item yang biasanya dinaik taraf seperti RAM, cakera keras dan bateri, tetapi jika skrin, kamera web, papan kekunci, pad sentuh atau pembesar suara anda mati, bukan mudah untuk menggantikannya. Sebaliknya, reka bentuk modular komputer desktop memudahkan pertukaran periferal seperti itu, biasanya tanpa membuka casing anda. Tambahan pula, reka bentuk modular ini memberikan had yang lebih kecil pada ukuran dan spesifikasi alat ganti anda, sehingga anda mempunyai lebih banyak pilihan produk untuk dipilih.