Cara Mengeluarkan Surat Perniagaan

Rancangan perniagaan dapat berubah dengan cepat dengan sedikit atau tanpa notis. Kadang-kadang anda perlu membatalkan cadangan atau perjanjian dalam surat perniagaan yang dihantar sebelumnya. Keadaan yang berubah mungkin menjadikan mustahil atau tidak praktikal untuk mematuhi syarat-syarat surat itu. Surat itu mungkin mengandungi maklumat yang berkaitan dengan janji temu, pembelian atau urusan perniagaan lain yang telah diatur sebelumnya.

1

Hubungi pihak yang ditujukan surat perniagaan dan beritahu mereka bahawa anda tidak dapat atau tidak mahu mematuhi syarat surat tersebut. Hubungi mereka secepat mungkin agar mereka berpeluang membuat pengaturan alternatif. Jelaskan bahawa anda menolak cadangan atau komitmen yang terdapat dalam surat tersebut.

2

Tulis sepucuk surat kepada penerima surat perniagaan. Sertakan maklumat hubungan perniagaan anda di bahagian atas surat. Sebutkan tarikh surat yang anda hapus serta ringkasan ringkas mengenai bahagian perjanjian atau cadangan yang berkaitan. Menggunakan bahasa yang jelas dan ringkas jelas menyatakan keinginan anda untuk membatalkan surat tersebut.

3

Kirimkan surat penyelamatan beserta salinan surat yang dibatalkan kepada pihak lain. Hantarkan dokumen melalui surat berdaftar atau diperakui. Anda ingin mendokumentasikan pembebasan anda sekiranya berlaku perselisihan lebih lanjut mengenai masalah ini.