Kaedah Runcit untuk Pengiraan Margin Kasar

Seorang peniaga runcit membeli produk secara borong dan menjualnya secara runcit. Kerana persaingan, peruncit sering menghadapi margin keuntungan tipis yang mesti mereka pantau dengan mata helang. Margin keuntungan kasar anda adalah ukuran asas kesihatan perniagaan anda. Kaedah runcit memberi anda kaedah untuk mengira kos barang yang anda jual dan dengan itu margin keuntungan kasar anda.

Jualan bersih

Penjualan bersih adalah pendapatan yang anda kumpulkan dari penjualan inventori anda. Untuk mengira penjualan bersih, anda mulakan dengan penjualan kasar dan kemudian tolak peruntukan barang yang dikembalikan, rosak atau hilang. Elaun tersebut adalah anggaran kos anda berdasarkan data sejarah. Dengan mengambil elaun di muka, anda akan memadankan kos anda dengan pendapatan anda, asas asas akaun akruan. Sekiranya anda menggunakan perakaunan tunai, anda akan mengurangkan kos ini semasa ia berlaku. Anda juga perlu mengurangkan potongan, yang banyak ditawarkan oleh peruncit untuk pembayaran segera penjualan kredit. Anda menggunakan angka jualan bersih anda untuk mengira margin kasar anda.

Kaedah Runcit

Anda boleh menggunakan kaedah runcit untuk menganggarkan kos barang yang dijual, atau COGS, dan mengakhiri inventori untuk tempoh pelaporan. Anda mulakan dengan mengira peratusan kos hingga runcit untuk setiap individu atau kumpulan item inventori. Peratusannya adalah kos item dibahagikan dengan harganya. Anda kini boleh secara langsung menganggarkan COGS untuk tempoh tersebut dengan mengalikan penjualan bersih dengan peratusan kos-ke-runcit anda. Atau anda boleh menganggarkan kos inventori akhir anda dengan menambahkan kos inventori permulaan anda ke kos pembelian dan mengurangkan COGS.

Margin Untung Kasar

Anda mengira keuntungan kasar anda dengan mengurangkan kos barang yang dijual dari penjualan bersih. Tukar ini ke margin kasar anda dengan membahagikan keuntungan kasar dengan penjualan bersih. Sistem titik penjualan moden dan inventori berkod bar memberi anda data yang anda perlukan untuk mengira margin keuntungan kasar pada setiap item inventori dalam masa nyata, memberikan anda kawalan ketat terhadap dasar harga anda. Anda biasanya menetapkan harga untuk memberikan margin kasar sasaran dan kadangkala harga diskaun untuk memberikan margin kasar minimum. Sekiranya anda mendapati margin keuntungan item terlalu rendah, anda mungkin perlu menaikkan harganya, mencari sumber yang lebih murah untuk produk tersebut, mencari produk pengganti yang lebih murah atau hanya berhenti menjual item tersebut.

Contohnya

Katakan anda menjual pembuat roti elektrik yang anda import dari Jepun. Ini adalah unit mewah yang anda beli dengan harga $ 280 setiap satu dan dijual dengan harga $ 400. Ini memberi anda nisbah kos hingga runcit 70 peratus. Untuk tahun ini, anda menempah jualan bersih $ 336,000. Kos barang anda yang dijual dengan kaedah runcit adalah 70 peratus daripada penjualan bersih, atau $ 235,200. Keuntungan kasar anda adalah $ 100,800, yang merupakan 30 peratus daripada penjualan bersih. Anda boleh memotong pengiraan margin keuntungan kasar dengan mengurangkan peratusan kos-ke-runcit anda sebanyak 70 peratus daripada 100 peratus. Walaupun cukup mudah untuk dikira, nombor margin kasar sepenuhnya berfungsi dari nisbah kos-ke-runcit anda. Di bawah kaedah ini, margin keuntungan kasar anda hanyalah peratusan markup anda.