Bagaimana Menjadi Pengedar Kosmetik

Sekiranya anda ingin bekerja di industri kecantikan tetapi belum pernah berkunjung ke sekolah kosmetologi atau estetik, anda boleh mendapatkan pekerjaan dalam pengedaran kosmetik. Anda boleh menjalankan perniagaan rumah yang menguntungkan yang menawarkan fleksibiliti; semua yang anda perlukan adalah kemahiran menjual dan berniaga dan suka mekap untuk mengubah minat anda menjadi karier. Selalu ada syarikat kosmetik yang mencari pengedar.

Mendefinisikan Pembahagian Kosmetik

Menurut Wisegeek, pengedar kosmetik bertanggungjawab untuk mengatur penghantaran barang kosmetik dari pengeluar kepada pengguna. Syarikat pengedaran terbesar bertindak sebagai orang tengah antara peruncit dan pengeluar utama. Pengedaran kosmetik juga boleh berlaku pada skala yang jauh lebih kecil dalam bentuk perniagaan dari rumah. Istilah ini boleh merujuk kepada syarikat atau individu yang menjual dan mengedar kosmetik.

Pengedar kosmetik biasanya bebas. Mereka bekerja sebagai ejen percuma dan tidak mempunyai kesetiaan kepada pengeluar atau peruncit. Mereka beroperasi berdasarkan kontrak dan dapat melakukan penjualan hanya untuk satu barisan kosmetik pada satu masa, tetapi mereka dapat bekerja dengan beberapa syarikat.

Perniagaan di Rumah dalam Pengedaran Kosmetik

Seorang pengedar kosmetik biasanya mendaftar sebagai vendor bebas dengan garis solek. Dia boleh disebut sebagai pengedar profesional, perunding, atau wakil penjualan langsung. Pengedar membeli kosmetik dari syarikat induk, yang mereka beli dan menjual untuk keuntungan. Mereka mengganti stok mereka dengan pembelian baru apabila diperlukan.

Sebilangan besar pengedar memberi tumpuan kepada beberapa jenis alat solek atau produk berkaitan untuk meningkatkan kemungkinan menjual barang yang mereka beli. Anda boleh mempunyai kerjaya yang lumayan dalam penjualan kosmetik, tetapi seberapa baik anda bergantung pada keperibadian anda, minat dan anggaran pembeli, dan ketepatan pasaran. Untuk menjadi pengedar, anda bukan sahaja perlu membayar kos solek, tetapi biasanya juga ada kos permulaan.

Bekerja untuk Syarikat Pengedar Makeup

Menurut Kaedah Sebenar untuk Mendapatkan Wang Dalam Talian, orang yang bekerja sebagai pengedar kosmetik melakukannya kerana mereka menikmati fleksibiliti bekerja sambilan atau sepenuh masa, menghasilkan wang tambahan dan memiliki perniagaan sendiri. Syarikat yang membenarkan penjualan kosmetik secara langsung adalah seperti berikut:

  • Ditubuhkan pada tahun 1886, Avon Cosmetics terkenal di seluruh dunia dan menawarkan produk lain sebagai tambahan kepada alat solek. Dengan bayaran pendaftaran $ 30 , anda menerima latihan dan bahan penjualan, bantuan laman web, dan beberapa contoh solek. Komisen adalah 35 hingga 50 peratus daripada penjualan anda.

  • Ditubuhkan pada tahun 1963, Mary Kay Cosmetics terkenal dengan bekas solek berwarna merah jambu dan kereta berwarna merah jambu sebagai penjual tertinggi. Kit pemula bermula dari $ 30 hingga $ 100 dan dilengkapi dengan semua bahan jualan dan latihan yang diperlukan dan sampel solek. Komisen adalah 50 peratus daripada apa yang anda jual.

  • Ditubuhkan pada tahun 2008, Motives Cosmetics adalah syarikat produk mewah. Kit permulaannya bermula dari $ 149.95 hingga $ 429.95 dan mengandungi bahan jualan dan latihan dan contoh solek. Seorang pengedar dapat melihat keuntungan runcit 40 peratus dan mendapat komisen dari penjualan pasukannya.

  • Beauty Counter Cosmetics menjual produk yang tidak beracun. Kit permulaannya adalah $ 98 dan merangkumi bahan jualan dan latihan, tetapi sampel berharga lebih tinggi. Seorang pengedar boleh membuat komisen 35 peratus dengan faedah tambahan.