Cara Menulis Pelan Tindakan Perniagaan

Setiap pemilik perniagaan mempunyai impian tentang di mana dia ingin menjalankan perniagaannya. Tetapi sehingga impian ini diubah menjadi rancangan strategik dengan tujuan dan objektif, kemungkinan itu tidak akan menjadi kenyataan.

Membangunkan rancangan tindakan perniagaan adalah cara untuk mengubah cita-cita pemilik menjadi kenyataan, dan akhirnya, menjadi lebih banyak wang di akaun banknya.

Rancangan perniagaan yang berkesan bermula dengan menetapkan matlamat menggunakan garis besar SMART. Matlamat yang dibuat dengan kerangka SMART mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Khusus: Katakan anda mempunyai kedai yang menjual roller skate. Menetapkan matlamat untuk "meningkatkan pendapatan" tidak jelas dan tidak spesifik. Matlamat yang lebih baik adalah "meningkatkan penjualan kasut luar sebanyak 12 peratus."

  • Diukur: Matlamat mesti mempunyai cara untuk melaporkan nombor yang dapat diukur. Sebagai contoh, tujuan untuk meningkatkan penjualan dapat dijejaki dengan laporan penjualan mingguan.

  • Dapat dicapai: Pekerja harus yakin dan percaya bahawa matlamat dapat dicapai. Sekiranya pekerja tidak berfikir bahawa mereka dapat mencapai matlamat, mereka tidak akan berusaha. Orang-orang anda mungkin tidak percaya bahawa mereka dapat meningkatkan penjualan sebanyak 25 peratus tetapi peningkatan penjualan sebanyak 12 peratus nampaknya dapat dilakukan.

  • Berkaitan: Matlamat mesti dibuat yang sesuai dengan model perniagaan dan demografi pelanggan. Tidak masuk akal untuk menetapkan matlamat untuk menjual peti sejuk jika perniagaan utama anda adalah menjual papan luncur.

  • Tepat pada masanya: Matlamat mesti mempunyai tarikh akhir. Meningkatkan penjualan kasut luar sebanyak 12 peratus dalam enam bulan akan datang adalah spesifik dan tepat pada masanya.

Langkah seterusnya adalah mengubah matlamat menjadi "meningkatkan penjualan kasut luar sebanyak 12 peratus dalam enam bulan ke depan" menjadi rancangan tindakan.

Cara Mencapai Matlamat

Setiap matlamat mesti mempunyai garis besar untuk proses yang diperlukan untuk mencapai tujuan. Objektif pertama adalah untuk meningkatkan bilangan calon pembeli yang datang ke kedai.

Sekiranya menjual lebih banyak kasut luar, satu langkah mungkin adalah melakukan lebih banyak iklan di cetak dan di televisyen mengenai pilihan skate luar yang ada di kedai. Langkah lain ialah menghantar e-mel senarai pelanggan kedai mengenai penjualan yang akan datang untuk kasut luar.

Sumber Mana Yang Diperlukan

Sekiranya syarikat akan menggunakan iklan untuk mengarahkan lebih banyak lalu lintas ke kedai, berapa harganya? Berapa banyak wang yang diperlukan untuk keseluruhan kempen? Pengiklanan yang berkesan memerlukan pengulangan iklan beberapa kali sebelum memberi kesan yang diinginkan kepada pengguna. Semua ini memerlukan wang.

Pelan tindakan harus menentukan jumlah wang yang diperlukan, jumlah orang yang diperlukan dan sebarang aset fizikal yang diperlukan.

Yang Bertanggungjawab

Untuk mencapai matlamat, seseorang mesti dipertanggungjawabkan. Ia boleh menjadi lebih daripada satu orang atau bahkan jabatan. Walau apa pun, pekerja mesti tahu apa tujuan mereka dan kapan ia harus dicapai.

Sekiranya peningkatan penjualan kasut luar, kakitangan penjualan di lantai mesti mempunyai tujuan penjualan masing-masing. Mereka juga mesti mempunyai latihan dalam teknik penjualan dan pengetahuan produk untuk melaksanakan tugas mereka dengan berkesan.

Jejak Kemajuan

Siapkan prosedur untuk menerima laporan berkala mengenai kemajuan mencapai tujuan. Sekiranya nampaknya syarikat tidak berada pada tahap yang diperlukan untuk memenuhi tujuan mereka, maka penyesuaian dapat dilakukan untuk kembali ke landasan yang betul.

Pelan tindakan perniagaan adalah kenderaan yang mengubah impian menjadi kenyataan. Matlamat yang dibuat dengan kaedah SMART dan digabungkan dengan kebertanggungjawaban dan penjejakan pekerja mempunyai kemungkinan tertinggi untuk dicapai.