Mengapa Laptop Menggunakan Pad Sentuh Daripada Trackball?

Touchpads dan trackball kedua-duanya merupakan alternatif yang sesuai untuk tetikus, yang membolehkan pengguna memanipulasi kursor pada skrin secara intuitif dan tepat. Walau bagaimanapun, bola trek adalah pemandangan yang jarang berlaku pada perkakasan komputer riba dan pengguna, dengan sebilangan besar pengeluar lebih suka menggunakan pad sentuh. Melihat sebab di sebalik dominasi pad sentuh mekanisme kawalan komputer riba memberikan gambaran berguna mengenai cara pengguna berinteraksi dengan peranti elektronik.

Perbandingan

Walaupun kedua-dua peranti digunakan untuk tujuan yang sama, touchpad dan trackball berbeza dalam penggunaannya. Bola trek boleh dianggap sebagai bola tetikus yang terbalik dengan butang di sekitarnya. Anda menggerakkan penunjuk pada layar dengan memutar bola, dan klik seperti yang anda lakukan dengan tetikus. Pad sentuh, sebaliknya, adalah bahagian permukaan komputer riba yang sensitif terhadap pergerakan jari. Anda menggerakkan penunjuk pada skrin dengan menyentuh pad dan menggesek dengan jari anda.

Ergonomi

Salah satu kelebihan touchpad adalah lebih dari permainan bola baling. Pad sentuh terdiri daripada beberapa lapisan bahan kapasitif nipis, sementara bola lintasan menggunakan kenalan fizikal untuk mengesan pergerakan bola. Oleh itu, touchpad boleh dibuat lebih nipis daripada bola trek kecil, dan tidak menonjol dari casis komputer itu sendiri. Ini menjadikan mereka sangat sesuai untuk komputer riba ultra tipis seperti MacBook Air dan platform Ultrabook Intel, yang biasanya dirancang untuk menjimatkan ruang dan mengurangkan berat badan dengan segala cara yang mungkin.

Berbilang Sentuhan

Banyak panel sentuh membenarkan beberapa bentuk input berbilang sentuhan atau isyarat. Pad sentuh berbilang sentuhan adalah satu yang dapat mengenali hubungan lebih dari satu jari pada satu masa. Ini membolehkan anda melakukan tindakan yang cukup rumit - seperti mengezum masuk atau memperkecil dan menatal ke atas dan ke bawah halaman - tanpa menggunakan pad sentuh, dan tanpa perlu mengklik elemen pada skrin yang terpisah. Namun, trackball tidak mempunyai ciri yang setara, bergantung pada perintah gaya tetikus tradisional untuk beroperasi.

Butang

Walaupun beberapa touchpad mempunyai butang fizikal untuk diklik, banyak yang tidak. Tindakan seperti mengklik kiri dan mengklik kanan dicapai dengan mengetuk kawasan tertentu pad. Ini meningkatkan fleksibiliti, kerana ia membolehkan anda mengkonfigurasi "butang" pada pad sentuh mereka mengikut pilihan peribadi anda sendiri. Sebagai contoh, satu pengguna mungkin lebih suka susunan klik kiri dan klik kanan yang sederhana, sementara yang lain mungkin memilih agar bahagian bawah pad bertindak sebagai "butang tetikus tengah." Bola trek, sebaliknya, selalu memerlukan butang fizikal untuk beroperasi.