Contoh Kelemahan Pekerja

Oleh kerana pekerja adalah tulang belakang perniagaan, penting bagi pemilik perniagaan kecil untuk merekrut pekerja mahir dan berkelayakan. Ini memerlukan wawancara yang luas, meninjau pendidikan, pengalaman dan rujukan dan memberi bimbingan dan latihan kepada pekerja setelah mereka diambil bekerja. Walaupun dengan pengambilan pekerja yang disasarkan, pekerja yang anda ambil mungkin terbukti lemah. Dan kelemahan tersebut boleh memberi kesan negatif di tempat kerja.

Ketidakupayaan untuk Memenuhi Matlamat

Majikan biasanya memberikan penjelasan pekerjaan kepada pekerja mereka, baru dan berpengalaman, yang menggariskan apa pekerjaan mereka. Pekerja menerima tujuan yang dapat diukur yang mesti mereka selesaikan dalam masa yang ditentukan. Pekerja yang tidak dapat mencapai matlamat tersebut boleh merosakkan pertumbuhan dan keuntungan syarikat.

Komunikasi yang lemah

Komunikasi penting untuk perniagaan, tanpa mengira ukuran atau industri. Komunikasi bertulis, lisan dan nonverbal berperanan penting dalam cara mesej dihantar dan diterima, termasuk bagaimana pekerja berkomunikasi dengan pengurusan, rakan sekerja, pelanggan dan pembekal dan vendor. Kemahiran komunikasi yang lemah di kalangan pekerja adalah kelemahan yang akhirnya merugikan operasi syarikat.

Menolak Kerja Berpasukan

Walaupun tidak semua pekerjaan memerlukan pekerja untuk bekerja dalam satu pasukan, kerja berpasukan sering meningkatkan tempat kerja, membolehkan pekerja berkongsi idea dan maklumat, membina kepercayaan dan menyelesaikan tugas dengan lebih berkesan dan efisien. Pekerja yang menolak bekerja dengan kumpulan untuk menyelesaikan tugas, seperti tidak mengambil bahagian dalam mesyuarat, tidak memberikan maklumat dan penyelidikan kepada pekerja di jabatan lain yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas dan tidak menghubungi rakan pekerja untuk mendapatkan pertolongan boleh mengakibatkan produktiviti rendah.

Kekurangan motivasi

Pekerja boleh kehilangan motivasi kerana banyak sebab, termasuk kurangnya kepercayaan kepada syarikat atau pengurusan, tidak berminat pada kedudukan atau rasa tidak dihargai kerana kerja keras. Akibatnya, pekerja mungkin berhenti berusaha untuk mencapai potensi maksimum mereka, memberi respons yang buruk terhadap panduan pengurusan, mengembangkan hubungan tegang dengan rakan sekerja dan memberikan layanan pelanggan yang buruk.

Kelambatan atau Ketidakhadiran yang Konsisten

Apabila pekerja tiba di tempat kerja lewat atau terus-menerus memanggil untuk mengatakan bahawa mereka sakit, ketiadaan mereka menghalang mereka untuk melaksanakan tugas yang diberikan. Produktiviti menderita, dan sikap boleh mendorong pekerja lain mungkin meniru tingkah laku ini.