Cara Mengubah Latar Belakang PC Anda Dari Hitam

Gambar wallpaper yang menghiasi latar belakang desktop komputer anda ditentukan oleh tetapan di bahagian Penampilan dan Pemperibadian Panel Kawalan. Sekiranya latar belakang berwarna hitam, gambar kosong telah ditetapkan sebagai kertas dinding atau Windows tidak dapat mencari gambar desktop di lokasi asalnya. Anda boleh menukar gambar wallpaper desktop dari Panel Kawalan.

Menukar Latar Belakang PC

Leret masuk dari tepi kanan layar atau gerakkan kursor tetikus ke sudut kanan atas paparan, kemudian pilih "Cari" dan jalankan pertanyaan untuk "Panel Kawalan" untuk memunculkan jalan pintas yang berkaitan. Dari halaman depan Panel Kawalan, ikuti pautan "Ubah latar belakang desktop" di bawah tetapan Penampilan dan Pemperibadian. Gunakan senarai drop-down Lokasi gambar untuk beralih antara folder yang baru digunakan, atau butang "Browse" untuk mencari folder baru pada cakera. Gambar yang sesuai dalam folder yang dipilih muncul di skrin. Klik atau ketuk gambar kecil mana pun, kemudian pilih "Simpan perubahan" untuk mengubah gambar latar.

Pilihan Imej Desktop

Menu lungsur kedudukan Gambar di sudut kiri bawah skrin Latar Belakang Desktop membolehkan anda memilih bagaimana gambar latar desktop ditunjukkan pada layar. Anda boleh memilih dari isi (ukuran penuh dengan batas yang dipangkas jika perlu), pas (gambar dipasang pada resolusi paparan pada nisbah aspek asalnya), peregangan (gambar dipasang tepat pada resolusi paparan dan diregangkan jika perlu), jubin (gambar berjubin di desktop pada resolusi asalnya) dan tengah (gambar berpusat pada layar pada resolusi asalnya). Anda juga boleh memilih lebih dari satu gambar untuk membuat tayangan slaid latar belakang desktop; gunakan menu tarik-turun "Ubah gambar setiap" untuk memilih kekerapan latar belakang diubah.

Mencari Imej Baru

Anda boleh mendapatkan gambar baru dari Web, membuat gambar anda sendiri atau memilih dari pilihan gambar yang disediakan dengan Windows ketika memilih latar belakang desktop anda. Pilih "Latar Belakang Desktop Windows" dari drop-down Lokasi gambar pada skrin Latar Belakang Desktop untuk melihat gambar yang disertakan dengan Windows. Jika anda ingin memotong atau mengubah ukuran gambar agar sesuai dengan desktop Anda, pilih "Laraskan resolusi layar" dari halaman depan Panel Kawalan untuk melihat resolusi paparan terkini.

Menyelesaikan Masalah Imej

Sekiranya latar belakang desktop anda berulang kali menjadi hitam walaupun anda telah menetapkannya sebagai gambar yang berbeza, sejumlah masalah yang boleh disalahkan. Mengemas kini Windows, beralih ke tema visual yang lain (ikuti pautan "Ubah tema" dari Panel Kawalan), menjalankan imbasan menyeluruh untuk perisian intip dan perisian hasad dan melancarkan alat Pemulihan Sistem terbina dalam Windows mungkin semuanya membantu menyelesaikan masalah. Periksa bahagian "Jadikan komputer lebih mudah digunakan" di Pusat Kemudahan Akses di Panel Kawalan: ada pilihan "Buang gambar latar belakang" di sini yang tidak boleh dicentang. Akhir sekali, pastikan anda tidak menjalankan utiliti yang dirancang untuk mengurus kertas dinding desktop atau lokasi gambar secara automatik.