Apakah Komponen Asas Rancangan Perniagaan?

Sebilangan besar perniagaan dimulakan dengan idea hebat yang diharapkan dapat menghasilkan wang. Namun, hari ini, sering kali mahal dan rumit untuk membina asas yang perlu ditandingi oleh perniagaan yang baik, dan pemilik perniagaan yang berpotensi sering harus mencari dana dari sumber luar. Usahawan kapitalis dan bank ingin mempunyai idea yang baik mengenai perniagaan anda dan apa yang anda fikirkan akan dapat dilakukan. Mempunyai rancangan perniagaan yang layak untuk diberikan kepada bakal pelabur adalah mustahak untuk mendapatkan dana dan bahkan dianggap serius oleh para pelabur dan rakan sejawat anda. Rancangan perniagaan yang baik mesti merangkumi komponen dan maklumat tertentu.

Ringkasan eksekutif

Bahagian pertama dan paling penting dalam rancangan perniagaan adalah ringkasan eksekutif. Ini adalah gambaran keseluruhan konsep asas di sebalik usaha perniagaan dan langkah-langkah yang ingin diambil oleh perniagaan untuk mengatasi kemungkinan rintangan. Yang paling penting, ringkasan eksekutif meninjau bagaimana pekerja perniagaan utama atau pengasas, yang dikenali sebagai pasukan pengurusan, dilengkapi untuk menjalankan perniagaan dan apa pengalaman atau pengetahuan industri yang mereka bawa ke meja. Ringkasan eksekutif pada dasarnya adalah sinopsis rancangan.

Analisis Pelanggan

Bahagian penting lain dalam rancangan perniagaan adalah analisis pelanggan. Setiap perniagaan mempunyai sasaran pasaran untuk produknya. Pasaran sasarannya adalah orang-orang di masyarakat luas yang telah ditunjukkan melalui penyelidikan untuk memiliki keperluan untuk produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh perniagaan, cara untuk membeli produk atau perkhidmatan dan kesediaan untuk melakukannya. Analisis pelanggan menunjukkan bahawa sebenarnya terdapat pasaran untuk produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh perniagaan.

Analisis Persaingan

Bahagian terakhir dari rancangan perniagaan yang baik adalah analisis persaingan. Pengasas perniagaan menunjukkan bahawa mereka telah meneliti dan mengenal pasti syarikat pesaing di ruang yang sama dengan usaha berpotensi mereka. Dengan mengenal pasti kekuatan dan kelemahan syarikat dan produk mereka, rancangan perniagaan membuat bidang dan cara yang jelas di mana produk yang dikembangkan akan lebih baik atau lebih diinginkan daripada produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh pesaing.